Trupele ruse, acuzate că au executat șapte prizonieri ucraineni: „Este o crimă de război”

0
Publicat:

Trupele ruse ar fi împușcat șapte prizonieri de război ucraineni în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit informațiilor furnizate de Kiev și raportate de agenția de presă dpa.

Prizonieri ucraineni FOTO Reuters (Arhivă)
Prizonieri ucraineni FOTO Reuters (Arhivă)

Execuția a avut loc sâmbătă, în apropierea orașului Bahmut, aflat sub controlul forțelor ruse, conform declarațiilor făcute de comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinez, pe platforma de socializare Telegram.

Lubinez a făcut referire la o înregistrare video în care se observă soldați ucraineni „cu mâinile sus”, într-un act de predare.

„Ruşii ar fi trebuit să îi ia prizonieri, dar, în schimb, i-au împuşcat fără milă”, a subliniat el. Informațiile inițiale nu au putut fi verificate independent.

„O astfel de execuție este o crimă de război”, a afirmat Lubinez, adăugând că acest incident trebuie considerat o încălcare suplimentară a dreptului internațional umanitar de către Rusia.

În încercarea de a atrage atenția comunității internaționale asupra acestui caz, Lubinez a anunțat intenția de a face un apel oficial către Organizația Națiunilor Unite și către Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

El a criticat forțele armate ruse, acuzându-le că „nu le pasă” de Convențiile de la Geneva sau de normele și regulile războiului.

Această acuzație survine la scurt timp după ce trupele ruse au fost implicate într-un alt incident similar, în care au fost acuzate că au executat cel puțin șase soldați ucraineni răniți, care nu au putut fi evacuați în timp util în timpul capturării orașului Avdiivka din Donețk. În acest caz, Kievul a prezentat înregistrări video făcute de o dronă, drept dovadă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite