Reuniune luni, la Paris, pentru sprijinul Ucrainei în eforturile de război

0
Publicat:

La reuniunea organizată la Paris vor participa în jur de 20 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană pentru a-și reafirma unitatea și sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situație dificilă după doi ani de război cu Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Palatul Elysée FOTO: Profimedia
Palatul Elysée FOTO: Profimedia

Reuniunea organizată la Palatul Elysée va fi deschisă cu o intervenţie realizată prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul Viktor Orban nu va fi prezent, dat fiind că în aceeaşi zi are loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două ţări sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor fi prezenți de asemenea reprezentanţi din SUA şi Canada, precum şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron.

Scopul este de a 'remobiliza şi examina toate mijloacele de a susţine eficace Ucraina', indică Palatul Elysée.

„Este vorba despre a contrazice impresia că lucrurile sunt pe cale să se destrame, de a reafirma că nu suntem obosiţi şi că suntem determinaţi să oprim invazia rusă. Vrem să-i trimitem un mesaj foarte clar lui Putin că nu va învinge în Ucraina”, insistă preşedinţia franceză.

Nu sunt prevăzute noi anunțuri de ajutoare, dar participanţii vor examina mijloace de „a face mai bine şi în mod mai decisiv”, în contextul în care, duminică, Ucraina a afirmat că jumătate dintre armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere.

„Fiecare face tot ce poate în materie de livrări de arme. Trebuie să putem toţi împreună să facem mai bine, fiecare în funcţie de capacităţile sale”, arată preşedinţia franceză.

Câteva ţări europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă UE are dificultăţi serioase în a-şi respecta angajamentele, mai ales în privința livrării de obuze.

În acelaşi timp, ajutorul american, crucial pentru Ucraina, este blocat de aleşi republicani în Camera Reprezentanţilor.

„Nu suntem nici resemnaţi, nici defetişti”, insistă Palatul Elysée, potrivit căruia „nu va exista o victorie a Rusiei în Ucraina”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite