Ucraina are un plan pentru o nouă contraofensivă. Cel din 2023 a fost cunoscut de Rusia în avans, spune Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă la Kiev, că Rusia a reuşit să pună mâna pe planurile contraofensivei ucrainene din 2023 înainte chiar ca aceasta să înceapă, dar că Ucraina are un „plan clar” pentru o nouă contraofensivă, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Volodimir Zelenski. FOTO EPA EFE
Volodimir Zelenski. FOTO EPA EFE

„Planurile noastre de contraofensivă erau pe masa Kremlinului înainte ca acţiunile contraofensivei să înceapă”, a spus Zelenski despre operaţiunea al cărei eşec a dat o lovitură dură Ucrainei.

Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina are un „plan clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forţelor ruse, dar că nu poate da detalii despre aceasta.

Potrivit președintelui ucrainean, schimbările majore de la conducerea armatei, în primul rând înlocuirea şefului de Stat Major, au avut legătură cu noul plan de acţiune pe câmpul de luptă.

„Acest plan este legat de o schimbare de conducere, există schimbări corespunzătoare. Vor fi pregătite câteva planuri din cauza unei scurgeri de informaţii', a spus el, fără alte detalii.

„Cel mai dificil moment pentru unitatea noastră” 

Volodimir Zelenski a mai afirmat că rotaţia trupelor are o importanţă critică pentru efortul de război şi că Ucraina trebuie să îşi pregătească mai bine forţele de rezervă.

„Acum este cel mai dificil moment pentru unitatea noastră şi dacă ne vom destrăma, din afară şi, Doamne fereşte, din interior, atunci acesta va fi momentul de cea mai mare slăbiciune. Nu s-a întâmplat deocamdată”, a subliniat el.

Liderul ucrainean a insistat că victoria țării sale va depinde de ajutorul militar din Occident.

„Chestiunea de a şti dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un număr mare de victime, depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală”, a declarat Zelenski.

„Dacă vom fi puternici, cu arme, nu vom pierde acest război”, a dat asigurări.

„Ei ştiu că avem nevoie de sprijin în termen de o lună”  

Volodimir Zelenski s-a arătat optimist în ce priveşte aprobarea de către Congresul SUA a pachetului de ajutor de 61 miliarde de dolari, blocat în prezent de aleşi republicani în Camera Reprezentanţilor.

„Există speranţă în ce priveşte Congresul şi sunt sigur că va fi pozitiv ... Ei ştiu că avem nevoie de sprijin în termen de o lună”, le-a declarat Zelenski reporterilor în conferinţa de presă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite