Scenariu halucinant al propagandei ruse: România și Rep. Moldova ar urma să deschidă un nou front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe pagina de Telegram War Gonzo, proiectul la care lucrează și bloggerul rus Semion Pegov, un cunoscut jurnalist de război al propagandei ruse, scrie că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește mobilizarea militară, pentru a deschide, împreună cu România, un front suplimentarîmpotriva Rusiei. Ministerul Apărării al Republicii Moldova atrage atenția că este vorba de o informație falsă.

Soldați ruși la granița dintre Transnistria și Republica Moldova FOTO EPA-EFE
Soldați ruși la granița dintre Transnistria și Republica Moldova FOTO EPA-EFE

„ATENȚIE! FALS! Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara - este falsă.

Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: - mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război - Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală. În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării. Îndemnăm pe toți să se informeze doar din surse credibile și oficiale. Împreună prevenim dezinformarea”, atrage atenția Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

În postarea vizualizată, până acum, de circa 880.200 de internauți, și preluată și pe câteva pagini de Twitter, se scria că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește mobilizarea militară, și vrea să deschidă un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române.

Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova.

Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău.

Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova - pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, scriu reprezentanții WarGonzo, pe Telegram.

„Știrea” a fost preluată și redată de mai multe publicații rusești, precum Pravda.ruMoskovskiy Komsomolets și katehon.ru

De altfel, proiectul WarGonzo, „care monitorizează îndeaproape situația din Republica Moldoveană Transnistreană”, conform pravda.ru, a mai lansat și în trecut astfel de informații propagandistice și total false.

Într-o știre publicată pe 17 februrie, cu o săptămână înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina, publicația rusă scria, citând membrii proiectului, că „după invazia eșuată a NATO în Donbas s-a aflat că unități ale alianței, care erau staționate în apropierea granițelor Ucrainei, au început să se deplaseze spre granița Republicii Moldovene Transnistrene. NATO ar putea astfel să încerce nu numai să blocheze  autoproclamata republică, ci și să o atace, deoarece alianța are în mod clar un avantaj numeric în această regiune”.

Potrivit WarGonzo, NATO încearcă să creeze o capcană periculoasă pentru Rusia prin deschiderea unui alt front. În plus, NATO știe că Rusia nu va putea răspunde rapid crizei emergente din această regiune.

„Rapoartele despre un nou grup NATO care urmează să fie desfășurat în România sugerează că alianța va încerca să creeze un front suplimentar de confruntare pentru Rusia, punând presiune militară asupra Transnistriei”, arată publicația.

Potrivit sursei citate, la acel moment, în regiunea Transnistriei staționau aproximativ 1.700 de militari ruși.

„Este semnificativ inferioară puterii forțelor NATO, deși în cazul unei încercări de a ataca în mod deschis Republica Moldoveană Transnistreană și de a crea o amenințare pentru forțele rusești de menținere a păcii de acolo, Rusia poate angaja forțe din regiunea Mării Negre. Acesta e probabil motivul pentru care NATO nu a atacat încă republica nerecunoscută”, scria publicația rusă.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, cel mai grav conflict armat din Europa din ultimele decenii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite