ZdG: Noul procuror general interimar, finul de cununie al unei procurore anchetate penal, care este cumătră cu Andrei Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul procuror general interimar, numit în funcţie miercuri, 31 iulie, prin decretul preşedintelui Igor Dodon, este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, afirmă surse ale Ziarului de Gardă.

Potrivit ZdG, prin intermediul serviciului de presă al Procuraturii Generale, Dumitru Robu a recunoscut că naşa sa de cununie este Vera Chiranda, procuroră în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău. 

Aceasta a fost reţinută în octombrie 2018 în dosarul mitei pentru cinci judecători, fiind învinuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor băneşti de la persoane interesate către magistraţii vizaţi în dosar.

Dosarul Verei Chiranda se află, în prezent, pe masa judecătorilor de la Judecătoria Chişinău, iar prima şedinţă în dosar a avut loc în luna aprilie. Am apelat-o telefonic pe avocata Verei Chiranda pentru a discuta la subiect, însă aceasta nu a răspuns la apeluri.

Înainte de a activa la Procuratura municipiului Chişinău, Vera Chiranda a activat din 1996 şi până în 2014 la Procuratura de Transport, acolo unde timp de trei ani a activat şi actualul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, iar ulterior, din anul 2008, şi procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Contactat telefonic de ZdG, Andrei Năstase nu a negat această relaţie, menţionând că trebuie să se documenteze pentru a veni cu o reacţie. Totodată, Andrei Năstase a declarat că nu are vreo legătură cu numirea lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susţine că ministrul de Interne, Andrei Năstase, care este şi liderul PPDA, şi-a dorit mult controlul asupra Procuraturii Generale, motiv pentru care a fost numit în funcţia de procuror general interimar, Dumitru Robu, la solicitarea lui Andrei Năstase.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, s-a arătat dezamăgit de numirea în funcţia de procuror general interimar a lui Dumitru Robu şi a declarat că aceasta reprezintă „o păcăleală pentru publicul onest”.

Chiar şi deputatul din Blocul ACUM Octavian Ţîcu a dat de înţeles că numirea în funcţie a lui Dumitru Robu nu a fost tocmai una corectă: „Am votat ieri cu ochii închişi un procuror general interimar, pe care nu l-am văzut nici în Parlament măcar”.

Amintim că Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.

Reamintim că interimatul funcţiei de general interimar al Republicii Moldova a fost deţinut de Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite