Ion Dron: Prin numirea lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general, unii vor să menţină intact sistemul gândit de Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, avocatul Ion Dron, s-a arătat dezamăgit de numirea în funcţia de procuror general interimar a lui Dumitru Robu şi a declarat că aceasta reprezintă „o păcăleală pentru publicul onest”.

„Este o păcăleală pentru publicul onest până la urmă această numire de procuror general interimar. O păcălitură dospită de unii parlamentari pentru a menţine intact sistemul gândit de Plahotniuc. Sistem de care clanurile astăzi au nevoie ca de aer în lupta lor de uzură”, a scris Ion Dron pe pagina sa de Facebook.

În opinia avocatului, „rezolvările urgente nu aduc cu adevărat soluţii”. 

„Ele nu produc evoluţia sistemului şi nici proceduri mai bune. Nu elimină corupţia şi nici incompetenţa din sistem. Numirile urgente sunt doar supape prin care presiunea publică este eliberată, iar sistemul prost, corupt scapă şi se perpetuează”, afirmă Dron.

Amintim că Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că prin desemnarea lui Ruslan Flocea la funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie şi cea a lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Igor Dodon încearcă să preia instituţiile statului după modelul lui Vlad Plahotniuc.

Reamintim că interimatul funcţiei de general interimar al Republicii Moldova a fost deţinut de Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite