Vlad Filat, ex-premierul moldovean, condamnat pentru acte de corupție, aspiră la funcția de președinte de țară

0
Publicat:

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, va candida la scrutinul prezidențial din toamna acestui an pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a fondat-o și pe care o conduce în prezent.

Ex-premierul Rep. Moldova, Vlad Filat, candidează la alegerile prezidențiale. FOTO: Facebook
Ex-premierul Rep. Moldova, Vlad Filat, candidează la alegerile prezidențiale. FOTO: Facebook

Potrivit unui comunicat de presă al PLDM, Biroul Permanent Central al formațiunii a decis înaintarea lui Vlad Filat drept candidat la alegerile prezidențiale în data de 31 mai, dar decizia a fost anunțată în data de 3 iunie. 

,,Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova în data de 31 mai 2024, a decis: În temeiul art. 42 alineatul (7) litera k) din Statutul PLDM: A înainta candidatura domnului Vladimir Filat la funcția de Președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.În temeiul art. 42 alineatul (7) lit. t) din Statutul PLDM: Partidul Liberal Democrat din Moldova, se va înregistra și va participa în calitate de concurent electoral în cadrul referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024”, se arată în comunicatul de presă al PLDM. 

Achitare în al doilea dosar penal 

Luna trecută, fostul premier al Republicii Moldova, judecat şi condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost achitat în al doilea dosar al său pentru spălare de bani, decizia fiind luată de judecători ,,pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune”.

În cauza penală pentru spălare de bani, Vlad Filat a fost acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii” – una dintre cele trei bănci devalizate în 2014. 

Condamnat la pușcărie

Fostul premier a fost încătușat în octombrie 2015 în urma unui autodenunț al politicianul pro-rus, Ilan Șor. Iar în vara anului următor, în perioada regimului lui Plahotniuc, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost eliberat mai devreme, în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa din cauza condițiilor din penitenciar.

Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada anilor 2009 – 2013, apoi a fost deputat pe listele PLDM, partid pe care pe care l-a fondat și îl conduce în prezent.

Mai mulți aspiranți la funcția de șef de stat 

Până acum, mai multe persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi și fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.  

Scrutinul prezidențial va fi organizat în data de 20 octombrie, zi în care în Republica Moldova va avea loc și plebiscitul pe tema aderării la UE, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat la ședința din data de 16 mai a Parlamentului de la Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite