Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, achitat pentru spălare de bani. Ce spun procurorii

0
Publicat:

Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, judecat şi condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost achitat în al doilea dosar al său pentru spălare de bani, decizia fiind luată de judecători ,,pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune”.

Vlad Filat a fost achitat de prima instanță. FOTO: Facebook
Vlad Filat a fost achitat de prima instanță. FOTO: Facebook

,,Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, președinte Angela Catană, judecător raportor Geta Chistol, judecător Tatiana Bivol...în temeiul prevederilor articolului 384, 385, 392, 395, Cod de Procedură Penală, a hotărât: se achită Vladimir Filat, învinuit de comiterea infracțiunii prevăzută de articolul 243, aliniatul 3, litera b Cod Penal al Rep. Moldova pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune”,  a menționat judecătoarea Angela Catană. 

Reacția procurorilor 

Sentința a fost dictată de Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Buiucani, adică instanța de primul nivel, și este cu drept cu atac la Curtea de Apel Chișinău. 

,,Urmează să studiem și să analizăm motivele expuse în conținutul sentinței integrale care va fi înmânată acum participanților la proces și având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăția inculpatului Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani, și a considerat că existe suficiente probe care confirmă comiterea de către acesta a infracțiunii incriminate, Procuratura Anticorupție va contesta cu apel această sentință în termenul prevăzut de lege- de 15 zile”, a declarat Nadejda Busuioc, procuror anticorupție, care anterior a solicitat șapte ani de închisoare pentru fostul prim-ministru al țării vecine.

Vlad Filat: Suntem la început de drum 

Întrebat cum comentează decizia magistraților, liderul Partidului Democrat din Moldova (PLDM) a spus : ,,Nu am cum să comentez această sentință, este sentința pe care a dat-o instanța. Atât cât acest dosar durează de nouă ani, procesul în instanță de cinci ani, dincolo de faptul că eu sunt într-un fel călit deja cu toate aceste situații, dar este vorba de familie, de mai multe elemente, starea aceasta de incertitudine...cel puțin nu permite să ai o viață normală. Urmează să vedem partea motivantă a sentinței și cred că suntem la început de drum deoarece în Republica Moldova încă nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață. Sincer, eu eram într-o stare de așteptare la orice situație”.

În cauza penală pentru spălare de bani, Vlad Filat a fost acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii” – una dintre cele trei bănci devalizate în 2014. 

Fostul premier a fost încătușat în octombrie 2015 în urma unui autodenunț al politicianul pro-rus, Ilan Șor. Iar în vara anului următor, în perioada regimului lui Plahotniuc, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost eliberat mai devreme, în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa din cauza condițiilor din penitenciar.

Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada anilor 2009 – 2013, apoi a fost deputat pe listele PLDM, partid pe care pe care l-a fondat și îl conduce în prezent.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite