Fost premier de la Chișinău: Scopul nostru suprem, reunificarea Republicii Moldova cu România

0
Publicat:

Fostul premier Vlad Filat, judecat şi condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost ales din nou șef al PLDM. Din aceasta postură, Vlad Filat a declarat că reunificarea Republicii Moldova cu România este proiectul de țară al formațiunii liberal democrate.

Fostul premier, Vlad Filat, a revenit la conducerea PLDM. FOTO: Arhivă
Fostul premier, Vlad Filat, a revenit la conducerea PLDM. FOTO: Arhivă

Vlad Filat a fost ales șef al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în marja congresului X extraordinar al formațiunii, fiind unicul candidat pentru această funcție. Astfel, acesta va conduce PLDM în următorii patru ani, anunțând că laitmotivul acțiunilor partidului va fi reunificarea țării cu România. 

,,La baza tuturor acțiunilor noastre, în continuare, va sta obiectivul nostru suprem reunificarea Republicii Moldova cu România. De la apariția sa ca stat, Republica Moldova a experimentat tot felul de regimuri mai mult sau mai puțin democratice care, din păcate, nu au adus bunăstare, ba mai mult au adus la depopularea masivă a țării și la o sărăcire accentuată a unor pături largi de populație. O bună perioadă de timp, am crezut că singura opțiune a Republicii Moldova spre o viață mai bună este doar aderarea la Uniunea Europeană, această este calea prin care am crezut că ne vom regăsi cu România. A fost o greșeală politică neintenționată, oarecum limitativă”, a declarat fostul premier de la Chișinău. 

,,Să analizăm serios reunificarea celor două state românești”

De asemenea, Filat a menționat că acesta este unicul drum care trebuie parcurs și impus, inclusiv de războiul Rusiei contra Ucrainei și din imediata apropiere a Republicii Moldova.

,,Ultimele evoluții internaționale dictate de războiul de la frontierele noastre, dar și situația concretă în care ne aflăm noi, aici, în Republica Moldova ne impune să analizăm serios posibilitatea reunificării celor două state românești: Republica Moldova și România, și revenirea la România Mare de unde am fost rupți prin forța militară fără a fi vreodată întrebați dacă voim sau nu să facem din Uniunea Sovietică. Cred că adevăratul proiect de țară al PLDM trebuie să fie reunificarea celor două state românești, așa cum este de altfel stipulat și în Declarația de Independență a Republicii Moldova. Reunificarea Republicii Moldova cu România nu este doar un act și lucrul ăsta trebuie să-l înțeleagă toți. O sesiune de vot cum a fost în anul de grație 1918 și un proces instituțional care trebuie să cuprindă toate sectoarele societății”, a conchis acesta. 

Vlad Filat a revenit la conducerea PLDM după ce în august 2021 a renunțat la această funcție din motive personale. 

El a condus partidul din 2007 până în 2015, iar cinci ani mai târziu a fost reales președinte al PLDM, adică la mai multe luni distanță de la eliberarea sa din închisoare. 

Fost premier judecat și condamnat pentru acte de corupție

Fostul premier a fost încătușat în octombrie 2015, în urma unui autodenunț al politicianul pro-rus, Ilan Șor. Iar în vara anului următor, în perioada regimului lui Plahotniuc, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost eliberat mai devreme, în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa, fiind invocate condițiile proaste din penitenciar.

Acesta figurează și într-o cauză penală pentru spălare de bani, fiind acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii”, una din cele trei bănci devalizate în 2014. El pledează nevinovat. 

Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada anilor 2009 – 2013 și a fost deputat pe listele PLDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite