Controversatul om de afaceri Renato Usatîi va candida la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

0
Publicat:

Liderul Partidului Nostru se vede președinte de țară. Cu un an înainte de scrutinul prezidențial din R. Moldova, acesta a anunțat că se va înscrie în cursă.

Liderul Partidului Nostru va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor. FOTO: Arhivă
Liderul Partidului Nostru va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor. FOTO: Arhivă

„Eu niciodată în viață mai mult nu voi susține pe nimeni. Eu o să candidez, suntem un partid de centru, avem votanți. Și eu după unele greșeli pe care le-am recunoscut public nu o să mai susțin pe nimeni. O să candidez la prezidențiale din partea partidului și gata”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni de la postul Jurnal TV.

La alegerile locale generale din luna noiembrie, formațiunea pe care o conduce Usatîi a luat 17 mandate de primar, iar cea mai importantă victorie este municipiul Bălți, unde Alexandr Petkov, candidatul Partidului Nostru, s-a clasat pe primul loc, înregistrând 15.111 de voturi, adică 59.63 % dintre persoanele cu drept de vot.

Revenirea în politică

La începutul acestui an, după o pauză de peste un an, liderul Partidului Nostru și fost primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a decis să revină an pe scena politicii moldovenești, iar odată cu această acțiune a anunțat și ,,restartul” formațiunii politice.

,,Este o zi plină de emoții pentru mine deoarece am avut o pauză de un an și patru luni din momentul când mi-am dat demisia din funcția de primar al municipiului Bălți și am luat o pauză în politica națională, care a fost interpretată de mai mulți concurenți, analiști politici și total diferit de ceea ce am spus eu”, a afirmat atunci Renato Usatîi, precizând că a decis să se retragă din politică, dar și să renunțe la funcția de primar al municipiului Bălți acum doi ani, după eșecul partidului pe care-l conduce în timpul alegerilor anticipate desfășurate în Republica Moldova în vara anului 2021. Atunci, blocul „Renato Usatîi” nu a acces în Parlament, obţinând numai 4,1% din voturile moldovenilor.

Probleme cu legea

În ultimii ani, politicianul și omul de afaceri Renato Usatîi s-a ales cu mai multe dosare penale deschise atât în Republica Moldova, cât și în Federația Rusă. De exemplu, în anul 2020, autoritățile de la Kremlin l-au dat în căutare internațională pentru că ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală specializată în „operaţiuni valutare ilegale”. Fiind dat în urmărire de autoritățile de la Chișinău în cadrul unei anchete penale, acesta a revenit în luna iunie a anului 2019 în Republica Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova. Imediat ce a ajuns în țară, politicianul a fost reţinut şi escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, dar a fost eliberat după câteva ore.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite