Coaliția anti-Maia Sandu. Opoziția de la Chișinău caută un candidat la alegerile prezidențiale din toamna acestui an

0
Publicat:

Mai multe formațiuni, între care Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova s-au întâlnit pentru a identifica un candidat la scrutinul prezidențial din data de 20 octombrie, dar admit că dacă nu vor ajunge la un consens, vor participa separat la alegeri.

Opoziția de la Chișinău a avut discuții în contextul alegerilor prezidențiale. FOTO: Facebook
Opoziția de la Chișinău a avut discuții în contextul alegerilor prezidențiale. FOTO: Facebook

Printre participanții la întâlnire se numără fostul prim-ministru și actualul președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, ex- premier și lider în prezent al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, și fostul șef de stat și lider acum al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon.

,,Ne-am întâlnit cu liderii altor partide de opoziție, și am spus sincer că noi, socialiștii, suntem pregătiți să susținem un candidat unic. În următoarele două săptămâni trebuie să decidem: fie avem un candidat unic, fie participăm toți, dar cu înțelegerea de a nu ne critica unii pe alții, iar în al doilea tur să ne unim în jurul candidatului, care va ajunge acolo”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, acesta figurând acum în mai multe dosare penale, printre ele fiind și ,,Sacoșa neagră” care a fost deschis pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, infracțiuni care ar fi fost comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019, acuzații respinse de Dodon.

Invitația la dialog a fost lansată de jurnalista Natalia Morari, iubita controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care se ascunde de justiția moldovenească în Marea Britanie. 

„Din ceea ce vă pot spune e că loc de dialog există și chiar e nevoie de acesta”, a menționat Natalia Morari despre întâlnire.

Până acum, mai multe persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi și fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Alegeri și referendum, în aceeași zi 

Scrutinul prezidențial va fi organizat în data de 20 octombrie, zi în care în Republica Moldova va avea loc și plebiscitul pe tema aderării la UE, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat la ședința de joi a Parlamentului de la Chișinău.

Anterior, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat inadmisibilă sesizarea socialiștilor și comuniștilor prin care s-a contestat legea care permite desfășurarea referendumului împreună cu alegerile prezidențiale, notând că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în Uniunea Europeană.

În data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze plebiscitul, afirmând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din acest an.   

Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de șef de stat în data de 24 decembrie 2020, iar potrivit Constituției, mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite