Un angajat al Ambasadei Rep. Moldova în Rusia, declarat persona non-grata de Kremlin. Reacția Chișinăului

0
Publicat:

Kremlinul a declarat persona non-grata un angajat al Ambasadei Rep. Moldova în Rusia în semn de protest față de recentele decizii ale Chișinăului, mai precis cea prin care un diplomat rus a fost declarat indezirabil, iar oficialilor ruși le-a fost interzisă participarea la o conferință din țara vecină.

Ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la sediul MAE. FOTO: Arhivă
Ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la sediul MAE. FOTO: Arhivă

Ambasadorul moldovean la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat vineri la sediul Ministerului rus de Externe pentru a fi informat despre răspunsul Kremlinului. 

,,Șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova i-a fost exprimat un puternic protest în legătură cu decizia nefondată a părții moldovenești din 19 martie de a declara „persona non- grata” un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, precum și de a interzice delegației ruse intrarea în Moldova pentru a participa la cea de-a 34-a sesiune a Conferinței Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care va avea loc la Chișinău în perioada 14-17 mai”, se arată într-un comunicat al instituției ruse. 

Reacția MAE

Reprezentanții Ministerul moldovean al Afacerilor Externe au menționat că diplomatul care a fost declarat persona non-grata pe teritoriul Federației Ruse urmează să revină în Republica Moldova.

,,MAE își exprimă regretul față de această decizie și reiterează faptul că autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova”, au menționat angajații Ministerului. 

Deciziile Chișinăului 

În data de 19 martie, cei de la MAE au anunțat că au interzis oficialilor ruși să vină la Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) care va avea loc în luna mai în Republica Moldova, subliniind că interdicția este impusă în contextul războiului din Ucraina început de Rusia, declanșând multiple crize.  

Tot în aceeași zi, ambasadorul Rusiei în Rep. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău pentru a-i fi exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor ilegale în Transnistria, dar și pentru a fi anunțat despre faptul că un angajat al misiunii diplomatice a fost declarat persoana indezirabilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite