MAE moldovean interzice oficialilor ruși să vină la o conferință de la Chișinău. Reacția Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul moldovean de Externe interzice oficialilor ruși să vină la Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) care va avea loc în luna mai în Rep. Moldova, subliniind că interdicția este impusă în contextul războiului din Ucraina început de Rusia, declanșând multiple crize. 

Chișinău interzice oficialilor ruși să participe fizic la evenimentul FAO. FOTO: EFA EPE
Chișinău interzice oficialilor ruși să participe fizic la evenimentul FAO. FOTO: EFA EPE

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au subliniat că oficialii ruși pot participa numai în format online sau pot fi reprezentați de persoane din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău la Conferință regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură 

,,Având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional, MAE a decis să nu admită participarea în persoană a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, și limitarea la nivelul ambasadei sau în format online”, au informat angajații Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Portavocea Kremlinului a reacționat

Kremlinul, prin intermediul Mariei Zaharova, purtător de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a comentat anunțul Chișinăului. 

,,Chișinăul abuzează deschis de statutul său de gazdă a evenimentului FAO, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovenești de a acționa în această calitate în viitor”, a spus Maria Zaharova. 

Cea de-a 34-a Conferință regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) va avea loc în perioada 14 - 17 mai 2024 în Republica Moldova, iar ,,pe agenda reuniunii se vor regăsi subiecte de actualitate ce țin de domeniul agriculturii, siguranței alimentare, digitalizării în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.

Formatul evenimentului combină participarea în persoană și online, ținând cont de angajamentele internaționale asumate în cadrul FAO și metodele de lucru ale conferinței”, au punctat angajații MAE de la Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite