Cum explică ambasadorul rus la Chișinău deschiderea secțiilor de votare din Transnistria pentru scrutinul prezidențial din Rusia

0
Publicat:

Convocat la Ministerul de Externe pentru a-i fi comunicată poziția Chișinăului cu privire la deschiderea secțiilor de votare în regiunea separatistă, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a declarat că decizia a fost luată pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor ruși.

Ambasadorul rus la Chișinău a fost convocat marți la sediul MAE. FOTO: Info1.md
Ambasadorul rus la Chișinău a fost convocat marți la sediul MAE. FOTO: Info1.md

„Dreptul la vot este unul fundamental pentru toți cetățenii, acest lucru fiind scris și în Constituție, și în alte documente normative. Misiunea importantă a oricărei reprezentanțe diplomatice este să acționeze în apărarea drepturilor legitime și interesul cetățenilor săi. După ce autoritățile de la Chișinău au adoptat decizia de a deschide o secție de votare, în cadrul ambasadei a fost constituită o comisie specializată, iar toată informația este pe site. Dar luând în considerare numărul limitat de diplomați, ca urmare a acțiunii neprietenoase de expulzare în luna august a anului trecut, practic tot acest personal este blocat în această secție de votare. Totodată, numărul total de cetățeni ruși, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, după cum știți, țara noastră recunoaște Republica Moldova în granițele recunoscute internațional, reprezintă aproximativ un sfert de milion de oameni”, a spus diplomatul rus.  

Oleg Vasnețov mai susține că locuitorii care au cetățenie rusă au venit cu demersuri pentru deschiderea secțiilor de votare.„Foarte mulți dintre ei au făcut demersuri către Comisia Electorală Centrală, Ministerul de Externe din Federația Rusă și misiunea diplomatică cu rugămintea să le asigure dreptul legitim de a-și exprima opțiunea electorală. Comisia Electorală Centrală și Ministerul de Externe au luat această decizie și, împreună cu administrația Transnistriei, au mai deschis câteva secții, însă desigur nu atâtea câte ar trebui, cum a fost în anii trecuți, din câte vă amintiți în 2020-2021, când au fost deschise în jur de 30 de secții de votare, dintre care 27 în Transnistria, iar acum sunt mult mai puține”, a conchis ambasadorul. 

Autoritățile acuza Moscova de sfidare

Iar responsabilii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au menționat că Moscova prin această decizie ,,sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

,,Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe.Ambasadorului i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE. Astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, au anunțat reprezentanții instituției. 

Dorin Recean: Să respecte statul Republica Moldova

Cu o poziționare a venit și premierul Dorin Recean. „Republica Moldova întotdeauna solicită să fie respectată și corespunzător, asta înseamnă respect față de cetățenii țării noastre.(…) Statul acționează acolo unde poate să controleze mediul și corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înaintată ambasadorului rus.Și încă o dată repet, toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și prin aceasta cetățenii Republicii Moldova”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria vor fi deschise șase secții de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia, jumătate dintre ele fiind în orașul Tiraspol, deși șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a declarat anterior că va fi permis votul numai pe teritoriul ambasadei Rusiei în Republicii Moldova. 

  „Noi am interzis organizarea alegerilor oriunde în afara misiunii diplomatice. Iar conform Convenției de la Viena, e complicat să întreprinzi acțiuni care ar împiedica activitatea unei misiuni diplomatice. Dacă se va încerca organizarea acestui scrutin oriunde în altă parte, acest lucru va fi extrem de contraproductiv”, a afirmat Mihai Popșoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite