Republica Moldova are un nou procuror general. Cine ocupă funcția

0
Publicat:

Ion Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general în prezența președintelui țării și a șefului CSP, evenimentul având loc la o zi după ce Maia Sandu a semnat decretul de numire a acestuia în funcție. 

Ion Munteanu este noul procuror general. FOTO: Facebook
Ion Munteanu este noul procuror general. FOTO: Facebook

Ion Munteanu a depus jurământul în fața procurorilor din întreaga țară, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a președintelui Maia Sandu.

„Jur să respect cu strictețe Constituția, legile Republicii Moldova, drepturile și libertățile omului și să-mi îndeplinesc conștiincios obligațiile ce-mi revin”.

Ulterior, noul procuror general, cu un mandat de șapte ani, a venit cu un mesaj către procurori, subliniind că trebuie să asigure statul de drept și să fortifice valorile europene.

„Apreciez evenimentul de astăzi ca un act de încredere oferit în raport cu persoana mea, fiind conștient totodată de responsabilitățile care îmi revin. Rămân în continuare ancorat în viitorul și în parcursul european pe care trebuie să-l parcurgem, fiind conștient de provocările pe care le avem în față. Vin cu un mesaj către procurori: să ne consolidăm, să fim conștienți de situația în care ne aflăm, să livrăm la maxim, să asigurăm continuitatea investigațiilor pe care le avem. Timp de pierdut nu avem, începem să livrăm cât de urgent, să fim apți pentru a asigura statul de drept și a fortifica valorile europene”, a declarat Ion Munteanu.

Așteptările președintelui 

Președintele Maia Sandu a subliniat că atât ea, cât și cetățenii Republicii Moldova așteaptă ca persoanele care au încălcat legea să fie pedepsite.

„Domnule Procuror General, felicitări în primul rând. Aveți o misiune complicată. Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește și a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm și mai corect. Și eu, și cetățenii, așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție, care au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În Justiție, și în Procuratură, trebuie să avem oameni onești, buni profesioniști, oameni care lucrează pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei. Vă urez succes”, a punctat lidera de la Chișinău.

Procuror, de 18 ani

Ion Munteanu este învingătorul concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, el obținând 9,21 de puncte în cadrul probei interviu și devansând procurorii anticorupție, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei.  

Ion Munteanu activează în cadrul Procuraturii Generale din 2006, începând cariera de procuror în cadrul Procuraturii sectorului Centru din Chișinău. Patru ani mai târziu, a fost numit procuror anticorupție, funcție pe care a ocupat-o timp de opt ani. În anii 2019-2020 și 2021-2022 a fost adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Iar din octombrie 2022 și până în mai 2024, Ion Munteanu a ocupat funcția de procuror general interimar.

În vârstă de 40 de ani, Ion Munteanu a absolvit Universitatea de Stat din Moldova (USM), având licența în drept. El deține și diploma de master în drept economic a Academii de Studii Economice din Moldova (ASEM).

Averea lui Ion Munteanu

Potrivit declarației de avere, Ion Munteanu a ridicat anul trecut un salariu anul de circa 485.000 de lei moldovenești, adică puțin peste 126.000 de lei românești de la Procuratura Generală (PG). 

Acesta deține patru terenuri, între care trei extravilane, o casă cu suprafața de 105, 8 metri pătrați care valorează 1.204.533 de lei moldovenești, dar și trei mașini. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite