Rudele și membrii unei trupe celebre în Rusia, persecutată de Kremlin, au primit cetățenia moldovenească

0
Publicat:

Rudele și membrii trupe celebre Bi-2 în Rusia au primit cetățenia moldovenească, în urma decretului semnat de președintele Maia Sandu, potrivit reprezentanților Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Apropiații și o parte dintre membrii trupei Bi-2 au primit cetățenia moldovenească. FOTO: Facebook
Apropiații și o parte dintre membrii trupei Bi-2 au primit cetățenia moldovenească. FOTO: Facebook

,,Președintele Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor. Țara noastră este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare. Membrii trupei Bi-2 au început să fie asupriți în Rusia după ce s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina”, a anunțat Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintelui țării vecine. 

În contextul anunțului, reprezentantul Administrației Prezidențiale de la Chișinău a ținut să sublinieze că ,,Republica Moldova protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare și solidaritatea cu cei care se află în pericol”. 

Persecutați pentru poziția anti-război

În urma decretului semnat de lidera de la Chișinău, șapte persoane născute în Federația Rusă au primit cetățenia moldovenească, printrele ele numărându-se Alexey Levchenko, managerul de producție a trupei Bi-2, alături de soția Anna și copiii Savelii și Arina. 

În luna aprilie a acestui an, apropiații și membrii trupei rock Bi-2 au depus actele privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova pentru a scăpa de persecuțiile Kremlinului din motiv că trupa a îndrăznit să se opună în mod public războiului declanșat de Rusia în Ucraina, iar autoritățile ruse i-au interzis să mai concerteze. 

Între timp, trupa Bi-2 s-a refugiat în Israel, susținând concerte, inclusiv în Republica Moldova.

Iar în luna ianuarie a acestui an a fost reținută în Thailanda în urma unui spectacol muzical, fiind amenințată cu expulzarea în Federația Rusia din motiv că ar activa fără autorizație.

Bi-2 se numără printre cele mai de succes trupe rock din estul Europei. A fost creată în anul 1988 în Belarus, devenind celebră mai ales în Federația Rusă, având fani printre vorbitorii de rusă din întreaga lume.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite