Antony Blinken, vizită în Republica Moldova. Susținătorii prorusului Ilan Șor au blocat un bulevard din Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns la Chișinău, unde va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean, discuțiile fiind menite să arate un sprijin puternic Chișinăului din partea Occidentului, scrie AFP.

Antony Blinken va avea întrevederi cu premierul și președintele țării. FOTO: Arhivă
Antony Blinken va avea întrevederi cu premierul și președintele țării. FOTO: Arhivă

Înainte ca secretarul de stat al SUA să ajungă în Republica Moldova, susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova au blocat un bulevard important, situat în apropiere de Aeroportul Internațional Chișinău și pe care urma să se deplaseze oficialul, iar poliția i-a reținut pe manifestanții, în mare parte, din Găgăuzia. 

,,În contextul acțiunilor desfășurate la periferia capitalei (Porțile Orașului) în mod intenționat fiind blocat bd.Dacia de către un grup de persoane care aparțin organizației “Șor” și care au venit preponderent din UTA Găgăuzia, Inspectoratul General al Poliției precizează că aceștia au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chișinău și cerințele Poliției de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).

La Chișinău, Antony Blinken va avea discuții cu președintele și premierul Republicii Moldova, iar scopul principal al vizitei, potrivit reprezentanților Guvernului de la Chișinău este ,, de a susține aspirațiile de integrare europeană și de a sprijini eforturile de reziliență energetică pentru sectorul energetic al țării”. 

Vizita în atenția presei străine

Între timp, jurnaliștii AFP relatează că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va avea discuții cu președintele Republicii Moldova ,,pentru a arăta un sprijin puternic pentru aspirațiile occidentale ale țării din prima linie, pe măsură ce alarma crește cu privire la câștigurile Rusiei în alte părți”.

Potrivit aceleiași surse media, vizita are loc în timp ce Moscova, care staționează trupe în regiunea separatistă Transnistria a Moldovei, a obținut recent o serie de victorii pe câmpul de luptă în Ucraina, dar și pare să fi câștigat teren și din punct de vedere diplomatic într-o altă fostă republică sovietică, Georgia, care a introdus recent o lege împotriva „influenței străine”, aceasta fiind considerată că a fost inspirată de Kremlin.

Blinken va anunța „un pachet de sprijin”, a declarat Jim O'Brien, secretarul adjunct de stat al SUA pentru Europa, precizând că ajutorul se va concentra în mare parte pe energie pentru Republica Moldova, țară cu 2,6 milioane de locuitori care și-a importat până de curând aproape toate gazele naturale din Rusia, dar a căutat să își diversifice aprovizionarea.

O'Brien a mai spus că Blinken va anunța, de asemenea, măsuri pentru a stimula democrația și a contracara dezinformarea înaintea alegerilor prezidențiale din acest an și în timpul cărora Maia Sandu aspiră pentru un al doilea mandat.

O'Brien a descris activitatea Maiei Sandu drept un „succes”, dar a subliniat că ea a fost „o țintă a dezinformarii și a operațiunilor agresive ale Rusiei” din momentul în care a preluat mandatul.

,,Evident că poporul Moldovei va avea șansa să decidă. Vrem ca ei să decidă într-un mediu liber și corect, cu cât mai puține interferențe sau dezinformare posibil", a mai spus O'Brien reporterilor.

Deplasarea lui Blinken vine la o săptămână după ce Uniunea Europeană a semnat cu Republica Moldova un Pact de Securitate și Apărare care are ca scop, de asemenea, să ajute țara să se apere împotriva amenințărilor rusești, inclusiv în domeniul securității cibernetice.

Iar ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a calificat vizita lui Blinken drept un „semnal puternic de sprijin politic și financiar” pentru țară.

„În timp ce unii fac totul pentru a ne pune în dificultate, alții vin și ne ajută și ne întind această mână de ajutor prietenesc pentru a depăși aceste dificultăți pe care alții ni le creează, pentru care suntem extrem de recunoscători”, a spus el, făcând probabil aluzie la Rusia, mai notează AFP. 

Chișinăul, din nou, pe agenda SUA

Ultima deplasare oficială a lui Antony Blinken în Capitala țării vecine a avut loc în luna martie a anului 2022, la scurt timp după începerea războiului din Ucraina.   

La începutul acestui an au crescut speculațiile că Rusia ar încerca să anexeze Transnistria, dar oficialii americani spun că nu văd nicio amenințare militară iminentă din partea celor 1.500 de soldați ruși din regiunea separatistă.

Rusia a lansat un asalt asupra regiunii Harkiv din nord-estul Ucrainei în urmă cu două săptămâni, încercând să avanseze înainte ca armele americane să ajungă în linia frontului.

Alegerile din SUA din noiembrie ar putea avea ramificații majore pentru Ucraina. Contestatorul republican al președintelui Joe Biden, Donald Trump, și-a exprimat admirația față de președintele rus, Vladimir Putin, și a pus la îndoială șansele de victorie ale Ucrainei.

Andrei Curararu, expert în securitate și co-fondator al WatchDog.md, un think tank cu sediul în Moldova, a declarat că vizita lui Blinken din 2022 a venit într-un moment de „alerta extremă” și incertitudine.

El a spus că cea mai recentă vizită ar putea pune bazele unui acord bilateral de securitate mai formal cu Statele Unite, de tipul celui la care Moldova a ajuns cu Franța.

„O vizită de acest nivel vorbește și despre faptul că Republica Moldova este din nou pe agenda SUA”, a punctat Curăraru pentru jurnaliștii AFP.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite