Antony Blinken a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova. Câți bani va primi Chișinăul de la Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că SUA oferă 50 de milioane de dolari Rep. Moldova, banii fiind destinați pentru organizarea alegerilor libere și corecte, dar și consolidarea capacităților țării pentru a rezista tentativelor de destabilizare din partea Kremlinului, anunț făcut după o întrevedere cu președintele Maia Sandu.

Antony Blinken și Maia Sandu au avut o întrevedere la Chișinău. FOTO: Presedinte.md
Antony Blinken și Maia Sandu au avut o întrevedere la Chișinău. FOTO: Presedinte.md

,,Astăzi vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar pentru a continua aceste eforturi. Acest sprijin va consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE și de a crea mai multe oportunități în domeniul economic”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. 

Potrivit lui Antony Blinken, din februarie 2022 și până acum, SUA a alocat 774 de milioane de dolari pentru consolidarea instituțiilor și reziliența Republicii Moldova, dar și contracarea tentativelor de destabilizare în spatele cărora stă Kremlinului.

,,Ceea ce este foarte puternic aici este acest angajament pentru democrație și pentru ca moldovenii să-și decidă propriul lor viitor și asta în fața unei campanii de intimidare, de interferență rusească, răspândirea dezinformării, utlizarea corupției ca armă, organizarea protestelor antiguvernamentale, dar totuși vedem o reziliență extraodinară din partea leadershipului Moldovei și, în special, din partea poporului său. În ciuda atâtor dificultăți cu care vă confruntați ați făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune care va crea un viitor puternic, adică parcursul european, reforma sectorului energetic. Vom încheia în curând negocieri pentru un nou sediu al ambasadei SUA cred că va fi un simbol al profunzimii relației noastre și va oferi o bază pentru aprofundarea acestor relații, și vom continua să avansăm împreună”, a adăugat oficialul american.

Mulțumiri din partea președintelui

La rândul său, președintele Maia Sandu a mulțumit Americii pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova, dar și Ucrainei, țară invadată în februarie 2022 de armata rusă.

 ,,Vizita de astăzi a dumneavoastră reconfirmă relațiile excelente dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, și este un puternic semn de sprijin pentru țara noastră, și pentru calea păcii, democrației, și prosperității pe care am ales-o. Ultima dată ne-ați vizitat acum doi ani în martie 2022, când zeci de mii de refugiați ucraineni traversau hotarele noastre în căutarea unui refugiu departe de bombardamentele armatei ruse”, a declarat lidera de la Chișinău. 

Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova se confruntă cu tentative de destabilizare din partea Kremlinului odată cu declanșarea războiului din Ucraina, iar economia țării sale este puternic afectată. 

,,Am reușit, aici, în Moldova să menținem pacea, stabilitatea și liniștea în pofida tentativelor de destabilizare a situației de către cei care ne vor răul. Am reușit acest lucru, inclusiv datorită faptului că nu suntem singuri, datorită sprijinului pe care-l primim de la lumea liberă și democratică. Prin sancționarea celor care încearcă să destabilizeze Moldova și să dezbine oamenii noștri, țara dumneavoastră contribuie la stabilitatea și securitatea noastră”, a mai spus președintele țării vecine. 

Totodată, Maia Sandu a mai afirmat că țara s-a confruntat cu o criză energetică fără precedent, dar datorită sprijinului oferit, inclusiv din partea Americii, o depășește. 

,, Moldova nu a așteptat doar să fie ajutată. Ne-am suflecat mânecile și ne-am apucat de lucru, ne-am consolidat securitatea energetică. De la o dependență totală față de resursele energetice rusești, astăzi cumpăram gaze naturale din mai multe surse, inclusiv din Statele Unite, având astfel opțiuni mai accesibile și mai bune”, a punctat președintele Maia Sandu. 

Protestul susținătorilor lui Ilan Șor

Înainte ca secretarul de stat al SUA să ajungă în Republica Moldova, susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova au blocat un bulevard important, situat în apropiere de Aeroportul Internațional Chișinău și pe care urma să se deplaseze oficialul, iar poliția i-a reținut pentru scurt timp pe manifestanții, în mare parte, din Găgăuzia. 

,,În contextul acțiunilor desfășurate la periferia capitalei (Porțile Orașului) în mod intenționat fiind blocat bd.Dacia de către un grup de persoane care aparțin organizației “Șor” și care au venit preponderent din UTA Găgăuzia, Inspectoratul General al Poliției precizează că aceștia au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chișinău și cerințele Poliției de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).

La Chișinău, Antony Blinken a avut întrevederi cu președintele, dar și cu premierul Republicii Moldova. 

Din Moldova, secretarul de stat american urmează să plece în Cehia, unde va participa joi la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite