Rep. Moldova devine membră a Mecanismului de protecție civilă al UE. Recean: Va crește nivelul securității țării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova devine membră cu drepturi depline în cadrul Mecanismului de protecție civilă al UE, noul statut oferind posibilitatea salvatorilor și pompierilor să coopereze în cazul măsurilor preventive, dar și să ofere sau să primească ajutor în urma dezastrelor naturale sau cele provocate.

Dorin Recean susține că acest lucru va spori siguranța cetățenilor.FOTO: Gov.md
Dorin Recean susține că acest lucru va spori siguranța cetățenilor.FOTO: Gov.md

 ,,În baza acestui mecanism, salvatorii și pompierii din Republica Moldova pot acorda asistență necesară statelor care sunt în impas după crize în cataclismele naturale. Un exemplu respectiv a fost și ajutorul oferit Turciei după seismul din februarie 2023, dar și ajutorul acordat statului elen în lichidarea incendiilor forestiere”, a declarat ofițeră de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu.

Aceasta mai menționează că până acum acest proces privind oferirea sau primirea asistenței era mult mai complicat, iar ,,nu de fiecare dată, putea Republica Moldova să fie acceptată”.

Republica Moldova a beneficiat deja de sprijin prin intermediul acestui mecanism, aceasta recepționând 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale, ajutor medical și produse alimentare pentru refugiații ucraineni, toate fiind oferite după începutul războiului Rusiei contra Ucrainei.

,,Datorită mecanismului nu ne temem că rămânem pe întuneric în spitale în caz că se stinge lumina pentru că ne-a oferit generatoare și putem trata oamenii fără grijă”, a menționat reprezentantul unei instituții medicale vizate. 

Declarația premierului

Anunțul privind faptul că Republica Moldova este oficial membră a Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene a fost făcut de șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean.

,,Participarea în cadrul Mecanismului de protecție civilă face parte din eforturile noastre de integrare europeană și va crește nivelul securității țării și siguranței cetățenilor noștri”, a conchis Dorin Recean.

Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat în luna septembrie a anului trecut la Chișinău, iar IGSU fiind instituția responsabilă de implementarea prevederilor actului semnat.

Republica Moldova a fost acceptată, după ce în luna aprilie a aceluiași an Ucraina a devenit participantă la acest mecanism important a blocului comunitar. 

Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene numără 27 de țări membre ale UE, dar și state din afara Uniunii, între care Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite