O moldoveancă a fost despăgubită de CEDO cu aproape 100.000 de euro pentru că a rămas pe drumuri după divorţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Strugaru (53 de ani) din Chişinău şi-a găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului după ce instanţele naţionale au refuzat să partajeze casa în care a locuit cu fostul ei soţ.

Cei doi s-au căsătorit în 1992, iar în anul 2000 bărbatul a primit de la Primăria Chişinău, ca tânăr specialist, o casă avariată de pe strada Columna. În 2001 locuinţa a fost demolată şi în 2002 a început construcţia unei noi case, însă în acelaşi an soţii au divorţat.

În 2006, după ce imobilul din centrul oraşului era gata în proporţie de 80%, fostul soţ l-a vândut împreună cu terenul aferent unei terţe persoane. Valentina a cerut în instanţă partajarea averii în jumătate.

După un şir de procese, Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că totul îi aparţine bărbatului, deoarece el a început construcţia şi a cumpărat pământ pe lângă casă când cei doi nu mai locuiau împreună, chiar dacă divorţul nu fusese încă pronunţat. Asta deşi legislaţia prevede că bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt împărţite în mod egal.

CEDO a constatat că a fost încălcat principiul securităţii raporturilor juridice, fiind afectat dreptul la proprietate al reclamantei. Instanţa a dictat despăgubiri de 94.969 de euro cu titlu de prejudiciu material, 1.500 de euro prejudiciu moral şi 500 de euro cheltuieli de judecată.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri