CEDO a despăgubit familia unui bărbat împuşcat de poliţie fără niciun motiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul a spus că se afla în legitimă apărare FOTO: simbol
Poliţistul a spus că se afla în legitimă apărare FOTO: simbol

Republica Moldova a mai pierdut două dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În primul caz, este vorba de un bărbat împuşcat de poliţişti, iar în cel de-al doilea – de un cetăţean român deţinut în închisorile moldovene.

Guvernul va plăti peste 50.000 de euro drept prejudicii morale familiei lui Alexei Vlasi. Bărbatul a fost omorât pe 14 martie 2009 în timpul unei operaţiuni a poliţiei.

Aproximativ la ora 22.20, trei ofiţeri îmbrăcaţi în civil au intrat într-un bloc pentru a aresta un suspect. În scara blocului, ei au dat de un grup de cinci persoane, dintre care doi bărbaţi şi trei femei. Nimeni dintre ei nu era suspectat de poliţie. Un poliţist a reţinut un bărbat, iar alţi doi s-au luat la goană după Alexei şi l-au prins. Unul din oamenii legii l-a împuşcat în cap, iar Alexei a decedat pe loc.

În cadrul investigaţiei care a urmat, martorii au spus că oamenii legii erau înarmaţi şi foarte violenţi. Ei l-ar fi bătut atât pe bărbatul reţinut, cât şi pe Alexei. Se pare că unul din poliţişti se cunoştea cu Alexei. Acesta i-ar fi spus că va depune o plângere şi atunci poliţistul i-a pus pistolul la cap şi l-a împuşcat, după care a început să strige că n-a vrut să-l omoare. Atunci un coleg a ordonat tuturor să intre în apartamentul unuia dintre ei. Bărbatul reţinut a intrat ultimul. El susţine că a văzut cum unul din poliţişti l-a înjunghiat pe altul cu un cuţit în zona coapsei. Ulterior, grupul a observat amplasarea diferită a cadavrului. Potrivit lor, Alexei nu era înarmat şi nu ţinea niciun obiect în mână ce ar fi putut fi confundat cu o armă.

Versiunea poliţiştilor a fost cu totul alta. Ei susţin că au alergat pe scări după Alexei, crezând că este unul din suspecţii după care au venit. Unul din poliţişti l-a prins, dar Alexei l-ar fi lovit în faţă şi a început să fugă pe scări unde a fost prins de un alt poliţist. La un moment dat, ar fi scos cuţitul şi l-ar fi înjunghiat în coapsă pe poliţist, iar apoi a vrut să-l înjunghie şi în faţă, însă acesta l-a împuşcat. În declaraţia iniţială, ofiţerul a spus că nu a vrut să-l împuşte pe Alexei şi că regretă. Ulterior, şi-a schimbat depoziţiile şi a declarat că se afla în legitimă apărare.

Medicii legişti au constatat că glontele a intrat prin gât şi a ieşit prin frunte. Pe faţa victimei erau semne de violenţă, iar pe cuţit n-au fost găsite amprentele lui Alexei. Raportul balistic a arătat că la momentul producerii împuşcăturii, el era culcat şi nu a putut să se ridice.Chiar şi aşa, procuratura a încetat urmărirea penală pe motiv că poliţistul s-ar fi aflat în legitimă apărare.

Fraţii lui Alexei s-au plâns la CEDO. Magistraţii au găsit multe neconcordanţe în dosar şi au constatat că investigaţia nu a fost una adecvată, iar procurorii au favorizat versiunea poliţiştilor.

Înc cel de-al doilea caz, Guvernul de la Chişinău va achita 5.000 de euro prejudicii morale cetăţeanului român Ionel Segheti care a fost arestat în aprilie 2005, pe când era consultant al Ambasadei României la Chişinău. El a fost închis mai întâi în penitenciarul nr. 13 din Chişinău, iar în octombrie 2006 a fost transferat în penitenciarul nr. 15 din Chişinău, unde se află şi până în prezent. Deţinutul s-a plâns pe condiţiile proaste din închisoare şi pe calitatea şi cantitatea alimentaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite