Violată când era minoră, o moldoveancă a fost despăgubită de CEDO abia peste 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Republica Moldova, violată de cinci persoane acum 16 ani, a primit câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce oamenii legii nu au iniţiat o anchetă efectivă în baza plângerii sale.

Violul în grup s-a întâmplat în anul 1997, atunci când victima avea doar 13 ani. Aceasta s-a plâns la CEDO că procurorii nu au iniţiat o anchetă efectivă privind plângerea sa, dar şi că urmărirea  penală a durat mai mult de opt ani. Reclamanta a mai reproşat instanţelor moldoveneşti că pretinşii infractori au fost achitaţi.

Înalta Curte a constatat violarea articolului 3 din Convenţia pentru Drepturile Omului, şi anume lipsa măsurilor speciale de investigaţie, determinarea faptului dacă violul a fost comis de suspecţi şi că nici nu a fost utilizată expertiya unui psiholog.

Mai mult, organele de urmărire penală au recunoscut că ancheta nu a fost finalizată la timp, iar procedura împotriva celor cinci inculpaţi a fost încetată.

Curtea a acordat reclamantei despăgubiri de 11.000 de euro, având în vedere şi asistenţa de 850 de euro, primită de la Consiliul Europei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite