Sterilizată fără voia ei, a câştigat 14.000 de euro la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul i-a extirpat femeii ovarele şi trompele uterine fără permisiunea ei
Medicul i-a extirpat femeii ovarele şi trompele uterine fără permisiunea ei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Moldovei să plătească  despăgubiri în valoare de 14.000 de euro unei victime a malpraxisului.

În anul 2000, femeia a născut, prin cezariană, la spitalul raional Ştefan Vodă. În timpul operaţiei, şeful secţiei ginecologie i-a înlăturat ovarele şi trompele uterine fără permisiunea ei sau a soţului, care se afla prin apropiere.

Femeia, pe atunci în vârstă de 32 de ani, a intrat prematur în menopauză, fiind nevoită să ia tratament hormonal de substituţie până la 55 de ani. Mai mult, ea a suferit o traumă psihologică de lungă durată.

Peste cinci ani, medicul a fost condamnat pentru neglijenţă în serviciu şi condamnat la şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de un an.

După mai multe procese, instanţele naţionale au adjudecat echivalentul a 607 euro drept prejudiciu moral şi 75 de euro cu titlu e cheltuieli şi au obligat spitalul să asigure pacienta cu medicamente până în 2020.
Pentru că a considerat compensaţia acordată insuficientă faţă de prejudiciul cauzat, familia s-a plâns la CEDO.

Curtea de Strasbourg a constatat „efectul devastator al pierderii abilităţii reclamantei de reproducere şi problemele de sănătate pentru o perioadă îndelungată de timp“ şi a dictat despăgubiri în sumă de 12.000 de euro plus 2.000 de euro cu titlu de cheltuieli.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite