Natalia Gavrilița anunță controale după incendiile din Portul Giurgiulești

0
Publicat:

Premierul de la Chișinău a cerut investigarea rapidă a cauzelor incendiilor de pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești și susține că oamenii din zonă care au de suferit din cauza flăcărilor trebuie despăgubiți.

Gavrilița a cerut investigarea incidentelor din port. FOTO: Facebook.com/ Natalia Gavrilița PM
Gavrilița a cerut investigarea incidentelor din port. FOTO: Facebook.com/ Natalia Gavrilița PM

Șefa Cabinetului de miniștri a cerut structurilor responsabile să investigheze rapid circumstanțele în care au avut loc incendiile de pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești, anunțând că încălcările admise în procesul de construcție și exploatare ale rezervoarelor cuprinse de flăcări vor fi pedepsite. 

,,Este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici. La începutul săptămânii trecute am cerut tuturor ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din portul Giurgiulești și să dispună măsurile necesare pentru înlăturarea consecințelor și prevenirea incidentelor de acest fel pe viitor. Am cerut și cercetarea motivelor neimplementării la timp a concluziilor anterioare ale comisiilor interministeriale din ultimele luni ale anului trecut. Instituțiile statului continuă să lucreze și vor veni cu informații adiționale”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de Facebook.

Verificări cerute de premier

Premierul de la Chișinău mai anunță că va dispune verificări la toate silozurile de pe teritoriul Republicii Moldova pentru a preveni asemenea incidente. 

,,Orice încălcări în procesul de construcție și exploatare vor fi sancționate conform legii, iar consecințele pentru oamenii din zonă, care au de suferit, dar și pentru mediu, trebuie să fie despăgubite. În contextul celor întâmplate, voi dispune verificări la toate silozurile din țară pentru a evita astfel de incidente pe viitor”, a mai adăugat premierul.

Ultimul incendiu de pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești a izbucnit în dimineața zilei de vineri. Atunci, un rezervor cu resturi de floarea soarelui a luat foc, iar pompierii au anunțat abia astăzi că au reușit localizarea focului. A fost posibil după ce au prăbușit construcția metalică cu o capacitate de 1100 de tone. 

,,La moment, nu există pericol pentru oameni, dar nici pentru infrastructura din zonă. La fața locului pentru realizarea acțiunilor de securitate antiincendiară sunt dislocate 5 echipaje de pompieri cu un efectiv de 13 angajați IGSU care acționează continuu”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

La fața locului sunt nu doar pompierii, ci și specialiștii de mediu din Republica Moldova, cât și din România, care monitorizează calitatea aerului din zonă, poluat semnificativ din cauza focului. 

,,Laboratorul mobil din România a monitorizat calitatea aerului în diferite locații ca distanță de la sursa de poluare și în dependență de condițiile meteorologice. Ulterior, în conformitate cu metodologia de estimare a nivelului de poluare a aerului atmosferic, laboratorul mobil a fost transferat în zona rezidențială a localității Giurgiulești, pentru a monitoriza timp de 24 ore calitatea aerului. După ce rezultatele analizelor obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România vor fi generalizate, estimate, validate și transmise în adresa Ministerului Mediului și a Agenției de Mediu din Republica Moldova, informațiile la acest subiect vor fi actualizate”, precizează funcționarii.

În data de 16 ianuarie, un alt rezervor cu peste 1000 de tone de cereale a luat foc, după ce s-a prăbușit pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești. Incendiul nu a făcut victime și a necesitat intervenția a șase echipe de pompieri. 

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cercetează ambele cazuri, precizând că au avertizat la începutul acestei luni despre pericolul unui incendiu pe teritoriul portului, după ce în toamna anului 2022 alte două rezervoare de acest fel s-au prăbușit. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite