Un nou incendiu în Portul Internațional Giurgiulești

0
0

Un alt rezervor cu resturi de floarea soarelui a luat foc în dimineața zilei de vineri, după ce acum patru zile un altul a fost cuprins de flăcări. Zeci de pompieri luptă cu incendiul în urma căruia în zonă s-a răspândit un fum dens. Nu au fost raportate victime.

Încă un incendiu a fost înregistrat pe teritoriul Portului Giurgiulești. FOTO: Dse.md
Încă un incendiu a fost înregistrat pe teritoriul Portului Giurgiulești. FOTO: Dse.md

Cinci echipe de pompieri și salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-au deplasat la locul intervenției. 

,,În dimineața zilei de 20 ianuarie 2023 angajații IGSU din sudul țării au fost alertați din nou la Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce un alt rezervor (nr.2) de pe teritoriul SRL "Danube Oil" cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui a luat foc. La fața locului pentru asigurarea misiunii de intervenție au fost trimise 5 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 angajați din subordine. Pompierii desfășoară acțiuni de stingere și lichidare a consecințelor incendiului”, au anunțat angajații IGSU.

În rezervorul cuprins de flăcări era peste jumătate de tonă de resturi de floarea soarelui. 

,,Potrivit informațiilor colectate de la fața locului rezervorul nr.2 are o capacitate de 1100 tone. La moment în el sunt depozitate doar 50% din volumul total. În urma incidentului nu sunt raportate victime și nu există riscuri pentru cetățeni și infrastructura din zonă. Pentru asigurarea securității și prevenirii situațiilor de risc acționează salvatorii”, au mai informat reprezentanții instituției. 

În urma incendiului, zona din preajma portului a fost acoperită de un fum dens, inclusiv pe teritoriul punctului de trecere a frontierei Giurgiulești- Galați. În aceste condiții, oamenii, care traversează hotarul prin acest loc sunt sfătuiți să poarte măști de protecție. 

,,Poliția de Frontieră informează că la această oră PTF Giurgiulești-Galați activează în regim normal, deși din cauza unui incendiu din apropiere teritoriul a fost acoperit cu fum dens. În aceste circumstanțe, recomandăm călătorilor care au ales trecerea frontierei pe la Giurgiulești să poarte măști de protecție pentru a evita intoxicația cu fum. Fiți prudenți și călătoriți în siguranță”, au recomandat polițiștii de frontieră. 

Aerul din zona Portului Internațional Giurgiulești este poluat 

Este al doilea incendiu înregistrat pe teritoriul portului în ultimele patru zile, timp în care aerul este poluat și specialiștii de mediu atât din Republica Moldova, cât și cei din România monitorizează nivelul de poluare.

,,Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România au prelevat probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice (direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi etc.)”, au informat angajații Agenției de Mediu. 

Ultimele rezultate ale probelor de laborator au arătat depășiri de peste trei ori a normelor sanitare. 

,,În urma evaluării datelor în condiții de laborator, Agenția de Mediu informează că nivelul de poluare a aerului se menține sporit privind conținutul de fenol, care s-a atestat în limitele de la 1,2 până la 3,3 ori depășire a normei sanitare.Valoarea maximală înregistrându-se în raza incendiului, de pe teritoriul companiei „Danube Oil Company”, au punctat specialiștii. 

Două incendii de proporții timp de patru zile

În dimineața zilei de luni, un rezervor cu peste 1000 de tone de cereale a luat foc, după ce s-a prăbușit pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești. Incendiul nu a făcut victime și a necesitat intervenția a șase echipe de pompieri. 

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență investighează circumstanțele ambelor cazuri, precizând că au avertizat la începutul acestei luni despre pericolul unui incendiu pe teritoriul portului, după ce în toamna anului 2022 alte două rezervoare de acest fel s-au prăbușit. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri