Pericol de poluare transfrontalieră, în urma incendiului din Portul Giurgiulești din Republica Moldova

0
Publicat:

Un autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de la București s-a deplasat în Portul Internațional Giurgiulești pentru efectuarea măsurătorilor de calitate a aerului, în contextul în care există riscul poluării transfrontaliere ca urmare a incendiul de acum trei zile.

Pericol de poluare transfrontalieră după focul din port. FOTO: Facebook.com/Agenția de Mediu
Pericol de poluare transfrontalieră după focul din port. FOTO: Facebook.com/Agenția de Mediu

Echipa formată din specialiști în domeniul mediului din România se va afla pe teritoriul Republicii Moldova în următoarele 72 de ore, timp în care va efectua măsurătorile necesare în zona Portului Internațional Giurgiulești. 

 „În cursul zilei de ieri, ca urmare a situației de urgență create de izbucnirea acestui incendiu, la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, a Agenției pentru Protecția Mediului București și a Direcției Generale a Vămilor, respectiv, Direcției Vamale Galați s-au făcut toate demersurile pentru deplasarea autolaboratorului, în Republica Moldova, pentru 72 de ore, în scopul efectuării de măsurători, în zona incendiului. La solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, din România, Ministerul Mediului din Republica Moldova ne susține cu echipamentele necesare conectării autolaboratorului la rețeaua de furnizare a energiei electrice și la o rețea de comunicații telefonice, în zona efectuării măsurătorilor, asigurând și securitatea operatorilor și echipamentelor”, a anunțat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Între timp, angajații Agenției de Mediu din țara vecină susțin că aerul este în continuare poluat în zona portului, acest lucru fiind arătat de rezultatele probelor de laborator efectuate în date de 17 ianuarie. 

,,Investigațiile de laborator au demonstrat menținerea unui nivel sporit de poluare aerului pentru conținutul de fenol, în probele colectate la distanțe de până la 100 m de rezervoarele incendiate, care au depășit norma sanitară de la 1,5 pâna la 2,0 ori. Percepția mirosului specific este condiționată de prezența fenolului în aerul atmosferic, care se presupune că este emanat de supraîncălzirea vatei minerale, utilizată drept strat izolator a rezervoarelor de depozitare a șrotului de floarea soarelui”, au spus specialiștii. 

În prezent, calitatea aerului din regiune este monitorizată de specialiști din cele două țări.

,,Astfel, începând cu data de 18 ianuarie curent, Agenția de Mediu în comun cu colegii Agenției pentru Protecția Mediului din București va monitoriza calitatea aerului în regiunea dată prin intermediul unui laborator mobil echipat cu aparataj modern, pentru a veni cu informație mai detaliată privind componența aerului poluat. În urma evaluării datelor, Agenția de Mediu va veni cu o informație actualizată la acest subiect”, au punctat funcționarii.

image

În dimineața zilei de luni, un rezervor cu peste 1000 de tone de cereale a luat foc, după ce s-a prăbușit pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești. Incendiul nu a făcut victime și a necesitat intervenția a șase echipe de pompieri. Peste câteva ore, aceștia au reușit să stingă flăcările, însă misiunea lor a continuat ore bune la fața locului. 

Între timp, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență investighează circumstanțele acestui caz, precizând că au avertizat la începutul acestei luni despre pericolul unui incendiu pe teritoriul portului, după ce în toamna anului trecut alte două rezervoare de acest fel s-au prăbușit. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite