Aerul din zona Portului Internațional Giurgiulești din R. Moldova este poluat, după incendiul de proporții

0
Publicat:

Specialiștii Agenției de Mediu din Republica Moldova anunță că rezultatele probelor de laborator efectuate în data de 16 ianuarie, ziua în care pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești a avut loc incendiul, indică un nivel sporit al poluării aerului.

Potrivit specialiștilor, aerul este poluat după incendiu. FOTO: Facebook.com/ Agenția de Mediu
Potrivit specialiștilor, aerul este poluat după incendiu. FOTO: Facebook.com/ Agenția de Mediu

Angajații Agenției de Mediu susțin că au prelevat luni probe din diferite zone ale Portului Giurgiulești. Iar rezultatele arată depășiri atât ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, cât și pentru conținutul de fenol.

,,Ca rezultat al intervenției Laboratorului de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, la incendiul izbucnit la Portul Internațional Liber Giurgiulești, care a avut loc la data de 16 ianuarie 2023, au fost prelevate probe de aer, la diferite distanțe de focarul incendiului. În urma investigațiilor de laborator, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 pâna la 3,8 ori”, anunță funcționarii.

Marți, aceștia s-au deplasat din nou în sudul țării vecine pentru a prelua alte probe pe care le vor analiza minuțios în laborator. 

,,Agenția de Mediu continuă monitorizarea nivelului de poluare a aerului. La data de 17 ianuarie 2023, reprezentanții Laboratorului de Referință de Mediu, au efectuat o ieșire repetată la fața locului pentru preluarea probelor și analiza probelor în condiții de labotor. Agenția de Mediu anunță că va veni cu o informație actualizată la acest subiect”, au precizat angajații.

Intervenția din port, dificilă și de durată pentru pompieri 

În dimineața zilei de luni, un rezervor cu peste 1000 de tone de cereale a luat foc, după ce s-a prăbușit pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești. Incendiul nu a făcut victime și a necesitat intervenția a șase echipe de pompieri. Peste câteva ore, aceștia au reușit să stingă flăcările, însă misiunea lor a continuat ore bune la fața locului. 

Între timp, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență investighează circumstanțele acestui caz, precizând că au avertizat la începutul acestei luni despre pericolul unui incendiu pe teritoriul portului, după ce în toamna anului trecut alte două rezervoare de acest fel s-au prăbușit. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite