Fostul președinte al Rep. Moldova, Igor Dodon, declarații scandaloase despre războiul Rusiei contra Ucrainei: Toate părțile sunt de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La peste doi ani de la invazia rusă, fostul președinte al Rep. Moldova, Igor Dodon, evită să spună cine a trimis trupele, susținând că ,,toate părțile sunt de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”. În același timp, afirmă că nu știe dacă mai multe regiuni, precum Herson aparțin Ucrainei.

Igor Dodon a făcut declarațiile pentru o televiziune rusă. FOTO: Facebook
Igor Dodon a făcut declarațiile pentru o televiziune rusă. FOTO: Facebook

În cadrul unui interviu oferit televiziunii de limbă rusă Current Time, fostul președinte al Republicii Moldova și actual lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, nu a putut răspunde la întrebarea cine a trimis trupe în Ucraina, afirmând că „toate părțile sunt de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Cât despre apartenența regiunilor Crimeea, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, Igor Dodon a răspuns că ,,în baza rezultatelor negocierilor de pace, va fi clar unde se va opri războiul”.

„Cineva spune că aceste regiuni fac parte din Rusia, cineva spune că fac parte din Ucraina. Prin urmare, să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla ca urmare a negocierilor şi sfârşitului conflictului din Ucraina”, a declarat Igor Dodon. 

Mai mult, întrebat despre evenimentele din orașul Bucea de la începutul războiului din Ucraina, unde forțele ruse de ocupație au masacrat civili, Igor Dodon a răspuns că: „a văzut poziții diferite în privința la Bucea”.

„Unii spun că acesta este un eveniment organizat, nu voi spune acum dacă este pus în scenă sau nu. Primul lucru pe care îl spun este că este groaznic”, a mai afirmat socialistul.

În cadrul aceluiași interviu, prorusul a mai declarat că scenariul ucrainean nu se poate repeta în țara sa, subliniind că opoziția de la Chișinău trebuie să se unească ca să învingă partidul proeuropean de la guvernare, adică Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). 

Ce spune despre colaborarea PSRM cu blocul Victorie

Chiar dacă susține că opoziția trebuie să se coaguleze, socialistul susține că PSRM nu se va uni și nu va face alianțe cu blocul Victorie/ Pobeda al oligarhului fugar, Ilan Șor, care se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova.

„Nu ne vom uni, avem propria noastră agendă. Suntem un partid sistemic, un partid consecvent, avem cea mai dezvoltată infrastructură de partid din Moldova, avem reprezentanți în toate localitățile. De aceea, nu intenționăm să facem alianțe cu Ilan Șor sau cu partidul său”, a adăugat liderul PSRM.

Prorusul Igor Dodon, care a întreprins mai multe vizite în ultima perioadă în Rusia, este un susținător al Kremlinului, exprimându-și de nenumărate ori poziția prorusă în public.

De exemplu, la începutul anului trecut, aflat în timpul unei întâlniri cu oamenii din UTA Găgăuzia, fostul șef de stat a declarat că ,,trebuie să fim prieteni cu Rusia” din mai multe motive, sugerând celor prezenți să reziste pentru că ,,ai noștri sunt aproape”.

Mai multe dosare penale 

Acesta figurează în mai multe anchete penale, una dintre ele fiind cea în care, potrivit procurorilor,  el și soția sa, ajutați de un medic de familie, ar fi falsificat un act medical în baza căruia cuplul Dodon urma să obțină permisiunea să plece în România.

Adeverința medicală pentru fiul lui Igor și Galina Dodon, care ar fi atestat, în mod nereal, că acesta ar fi avut nevoie de tratament într-o unitate medică din România, a fost adusă în luna ianuarie a anului trecut completului de judecată a Curții Supreme de Justiție (CSJ) de la Chișinău, unde este anchetat de mai mult timp o altă cauză penală a ex-șefului de stat.

Neagă acuzațiile

Mai exact, dosarul penal cunoscut opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră” care a fost deschis pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, infracțiuni care ar fi fost comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Acesta a fost inițiat după ce mai multe videoclipuri în care Igor Dodon primește o sacoșă neagră de la oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc au fost făcute publice. Inculpatul pledează nevinovat.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite