Ion Chicu, fost consilier al socialistului Igor Dodon, și-a anunțat candidatura la prezidențialele din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Chicu va candida la scrutinul prezidențial din toamna acestui an pe listele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), decizia fiind luată la ședința Consiliul Politic Național al formațiunii de la sfârșitul săptămânii trecute, dar care a fost anunțată astăzi.

Ion Chicu va candida la alegerile prezidențiale din Rep. Moldova. FOTO: Gov.md
Ion Chicu va candida la alegerile prezidențiale din Rep. Moldova. FOTO: Gov.md

Ședința Consiliului Politic Național al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a avut loc în data de 22 iunie, discuțiile în timpul întrunirii vizând ,,participarea formațiunii la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024”.

În cazul plebiscitului pe tema aderării la UE, formațiunea a decis ,,boicotarea referendumului prin neparticipare în campania de promovare a acestuia”. 

În ceea ce privește scrutinul prezidențial, PDCM l-a desemnat candidat pe Ion Chicu care afirmă că va depune toate eforturile pentru a ajunge în fotoliul de șef de stat.  

,,Aduc sincere mulțumiri colegilor din PDCM pentru înalta încredere acordată prin această decizie și-mi asum angajamentul să depun toate eforturile pentru victorie!”, a menționat liderul PDCM, Ion Chicu. 

Ex-consilier al prorusului Igor Dodon 

În vârstă de 52 de ani, Ion Chicu conduce din aprilie 2021 Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, o formațiune creată în același an. 

În anii 2018-2019 a fost ministrul Finanțelor în Guvernul condus de democratul Pavel Filip, iar în lunile iulie-noiembrie 2019 a fost consilierul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. În același an, Ion Chicu a ajuns premier, fiind desemnat de socialistul Igor Dodon și votat ulterior de Partidul Socialiștilor Republicii Moldova (PSRM) și Partidul Democrat din Moldova (PDM). 

A demisionat din funcția de prim-ministru în data de 23 decembrie 2020, afirmând că a luat hotărârea ,,în scopul declanșării alegerilor parlamentare anticipate”. 

Cine mai candidează 

Până acum, mai multe persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din țara vecină, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, dar și ex-premierul, Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție.

Scrutinul prezidențial va fi organizat în data de 20 octombrie, zi în care în Republica Moldova va avea loc și plebiscitul pe tema aderării la UE, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat la ședința din data de 16 mai a Parlamentului de la Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite