Prorusul Igor Dodon a revenit la șefia Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

0
Publicat:

Prorusul Igor Dodon a fost reales președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în cadrul celui de-al XIX-lea Congres extraordinar al formațiunii care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău.

Igor Dodon a revenit la șefia PSRM. FOTO: Socialistii.md
Igor Dodon a revenit la șefia PSRM. FOTO: Socialistii.md

 Igor Dodon a mulțumit pentru încrederea acordată, afirmând că ,,PSRM va obține noi victorii politice care să asigure un viitor prosper țării” și menționând ,,importanța anului 2024 – anul alegerilor prezidențiale în Republica Moldova”, dar nu a spus dacă va candida la scrutinul prezidențial din toamna acestui an. 

,,Haideți să terminăm cu practica asta de a ne uita în gura străinilor! Haideți să punem în centrul vieții noastre statale pe noi înșine – pe cetățenii Republicii Moldova, țara noastră, interesele noastre naționale și viitorul nostru!”, a declarat Igor Dodon, care a deținut din aprilie 2023 și până acum funcția de secretar al executiv al PSRM. 

El a mai fost la conducerea PSRM în perioada anilor 2011- 2016, iar cinci ani mai târziu funcția dată a fost exclusă, partidul fiind condus de un Comitet Executiv. 

Susținătorul Kremlinului 

Între timp, Igor Dodon a întreprins vizite la Moscova, un exemplu în acest sens fiind cea din luna februarie a acestui an, în timpul căreia socialistul s-a întâlnit cu Patriarhul Chiril, un susținător al războiului Rusiei contra Ucrainei.

Liderul socialist Igor Dodon este un susținător al Kremlinului, exprimându-și de nenumărate ori poziția prorusă în public.

De exemplu, la începutul anului trecut, aflat în timpul unei întâlniri cu oamenii din UTA Găgăuzia, fostul șef de stat a declarat că ,,trebuie să fim prieteni cu Rusia” din mai multe motive, sugerând celor prezenți să reziste pentru că ,,ai noștri sunt aproape”.

Vizat în anchete penale

Acesta figurează în mai multe anchete penale, una dintre ele fiind cea în care, potrivit procurorilor,  el și soția sa, ajutați de un medic de familie, ar fi falsificat un act medical în baza căruia cuplul Dodon urma să obțină permisiunea să plece în România.

Adeverința medicală pentru fiul lui Igor și Galina Dodon, care ar fi atestat, în mod nereal, că acesta ar fi avut nevoie de tratament într-o instituție română, a fost adusă în luna ianuarie a anului trecut completului de judecată a Curții Supreme de Justiție (CSJ) de la Chișinău, unde este examinat de mai mult timp o altă cauză penală a ex-șefului de stat.

Mai exact, dosarul penal cunoscută opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră” care a fost deschis pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, infracțiuni care ar fi fost comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Acesta a fost inițiat după ce mai multe videoclipuri în care Igor Dodon primește o sacoșă neagră de la oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc au fost făcute publice. Inculpatul pledează nevinovat. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite