Prorusul Igor Dodon, împotriva aderării țării sale la UE după scrutinul europarlamentar

0
0
Publicat:

Socialistul Igor Dodon afirmă că rezultatele alegerilor europarlamentare arată că tot mai mulți europeni ,,pledează pentru o politică orientată spre interesele naționale”, subliniind că Rep. Moldova nu trebuie să devină ,,parte a vreunui bloc militar sau a vreunei uniuni de state”.

Igor Dodon a comentat rezultatele alegerilor europarlamentare. FOTO: Socialistii.md
Igor Dodon a comentat rezultatele alegerilor europarlamentare. FOTO: Socialistii.md

Socialistul Igor Dodon vine cu o prognoză sumbră cu privire la viitorul Uniunii Europene după aflarea rezultatelor alegerilor europarlamentare. 

,,Rezultatele alegerilor în Parlamentul European arată că tot mai mulți cetățeni din țările europene pledează pentru o politică orientată spre interesele naționale ale țărilor lor natale. Această tendință, a euroscepticismului și naționalismului, se va accentua și mai mult în anii și deceniile care vin și se va încheia, în cele din urmă, cu reformarea din temelii a proiectului UE, poate chiar cu desființarea Uniunii Europene așa cum o cunoaștem noi azi”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

În contextul celor menționate, fostul președinte al țării vecine susține că Republica Moldova trebuie să se concentreze pe consolidarea ,,unei politici moldovenești cumpătate”, evitând aderarea, inclusiv la uniuni de state. 

,,Republica Moldova trebuie să ia învățăminte de la procesele politice din Europa, care dezvăluie instabilitatea și incertitudinea în relațiile dintre țările UE, și noi trebuie să ne concentrăm pe consolidarea unei politici moldovenești cumpătate, al cărei țel să fie Interesul Național al Republicii Moldova. Nu este corect și înțelept să sacrificăm toate interesele noastre economice, de patrimoniu național, de identitate, de integritate teritorială și de suveranitate, de dragul aderării la proiectul UE care devine instabil, aplică duble standarde, se militarizează și ne abordează pe noi ca pe un teritoriu-apendice, ca pe o colonie în scopuri geopolitice străine nouă. Interesul Național al Republicii Moldova este să mențină relații prietenești cu toate țările, fără a deveni parte a vreunui bloc militar sau a vreunei uniuni de state care ar impune ca precondiție de aderare cedarea din suveranitate și dușmănia cu alte state. Și ceea ce s-a întâmplat la europarlamentare arată că strategia Interesului Național este actuală și cea mai adecvată pentru Moldova noastră”, a punctat liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), o formațiune de Opoziție. 

Susținătorul Kremlinului 

Prorusul Igor Dodon, care a întreprins mai multe vizite în ultima perioadă în Rusia, este un susținător al Kremlinului, exprimându-și de nenumărate ori poziția prorusă în public.

De exemplu, la începutul anului trecut, aflat în timpul unei întâlniri cu oamenii din UTA Găgăuzia, fostul șef de stat a declarat că ,,trebuie să fim prieteni cu Rusia” din mai multe motive, sugerând celor prezenți să reziste pentru că ,,ai noștri sunt aproape”.

Acesta figurează în mai multe anchete penale, una dintre ele fiind cea în care, potrivit procurorilor,  el și soția sa, ajutați de un medic de familie, ar fi falsificat un act medical în baza căruia cuplul Dodon urma să obțină permisiunea să plece în România.

Adeverința medicală pentru fiul lui Igor și Galina Dodon, care ar fi atestat, în mod nereal, că acesta ar fi avut nevoie de tratament într-o instituție română, a fost adusă în luna ianuarie a anului trecut completului de judecată a Curții Supreme de Justiție (CSJ) de la Chișinău, unde este examinat de mai mult timp o altă cauză penală a ex-șefului de stat.

Mai exact, dosarul penal cunoscută opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră” care a fost deschis pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, infracțiuni care ar fi fost comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Acesta a fost inițiat după ce mai multe videoclipuri în care Igor Dodon primește o sacoșă neagră de la oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc au fost făcute publice. Inculpatul pledează nevinovat.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite