Bucureștiul oferă un nou pachet de ajutor pentru Chișinău. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Republica Moldova urmează să beneficieze de un nou pachet de ajutor din partea României, subliniind că astfel ,,planul Rusiei de a îngenunchea Rep. Moldova folosind arma energiei a eșuat”, anunț făcut în debutul ședinței de joi a Guvernului.

Marcel Ciolacu a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Rep. Moldova. FOTO: Facebook
Marcel Ciolacu a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Rep. Moldova. FOTO: Facebook

UPDATE: Chișinăul, prin intermediul președintelui Parlamentului Igor Grosu, a mulțumit Bucureștiului pentru suport, oferind detalii despre el. 

,,Guvernul României a aprobat un nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova, care ne va face și mai independenți energetic. Atunci, când nu ne vom putea asigura consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România ne vor veni în ajutor, la fel cum au făcut-o și în acești ultimi 2 ani. De acum încolo, întregul proces va fi reglementat prin proiectul de ordonanță de urgență aprobat de Guvernul român.De asemenea, au fost alocați 2 milioane 500 mii euro pentru reconstrucția capitală a căminului studențesc nr. 3 al Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul” și alți peste 2 milioane euro pentru dotarea cu mijloace speciale instituțiile de forță. Mulțumesc, România, că ne ajuți să creștem, să devenim mai puternici și să ne alăturăm marii familiei europene”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.  

Știrea inițială 

,,O altă decizie majoră vizează noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență. În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat!”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. 

Criza energetică în țara vecină

Din toamna anului 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu pene imense de lumină, fiind cauzate de atacurile armatei ruse în Ucraina.

În aceeași perioadă, țara a rămas fără 30 % din necesarul de curent electric, acesta find livrat până atunci din Ucraina și pe care nu-l mai putea primi din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice.

Între timp, România a început să exporte, iar cantitatea de lumină s-a mărit treptat, după ce țara vecină nu a mai primit electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria.

În luna decembrie a aceluiași an, Chișinăul a anunțat că va achiziționa din nou energie de la Tiraspol, la un preț de 73 de dolari per MWh. Tarif care a scăzut cu aproape 10 % în luna aprilie a anului 2023, în urma semnării unui nou contract de livrare a energiei electrice, fiind prevăzută, în schimb, livrarea întregii cantități de gaze naturale primite de la Gazprom.

Fără gaz rusesc

Drept urmare, Chișinăul nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se în mare parte din Grecia, iar restul de la furnizori europeni, acreditați la licitațiile companiei moldovenești Energocom, conform procedurii Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În acest context, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria pentru a evita o criză umanitară în zonă, dar și în schimbul curentului pentru malul drept al Nistrului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite