Chișinăul a prelungit contractul cu Tiraspolul pentru achiziția energiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna ianuarie a anului 2023, Republica Moldova va cumpăra în continuare energie electrică de la Tiraspol, iar în schimb va livra gaze naturale. Contractul dintre compania Energocom de la Chișinău și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan  din stânga Nistrului fost prelungit pentru o lună. 

Chișinăul a prelungit contractul cu Tiraspolul privind achiziția luminii. FOTO: Arhivă
Chișinăul a prelungit contractul cu Tiraspolul privind achiziția luminii. FOTO: Arhivă

Informația privind prelungirea contractului între cele două companii a fost confirmată pentru ,,Adevărul” de reprezentanta serviciului de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Elena Boboc, Energocom furnizând ulterior date suplimentare.

"SA Energocom a prelungit cu ЗАО «Mолдавская ГРЭС» contractul de livrare a energiei electrice pentru luna ianuarie 2023. Cantitatea minimă ce urmează a fi procurată va constitui 251 mii MWh, iar cea maximă - 263 mii MWh, comparativ cu 204 mii MWh în decembrie 2022. Prețul de achiziție a energiei electrice rămâne neschimbat - 73 USD/MWh.

Astfel, energia electrică procurată de la ЗАО «Mолдавская ГРЭС» pentru luna ianuarie va constitui 86% din necesarul de consum al malului drept al Nistrului, suplimentar la energia produsă din surse regenerabile și CET-uri.

În context, menționăm că SA Energocom poartă negocieri şi cu furnizori din România pentru a suplini necesarul de energie electrică", a transmis compania.

Angajații pretinsului Minister al Dezvoltării Economice din stânga Nistrului au subliniat că vor primi zilnic ,, gaze naturale furnizate de Gazprom în valoare de 5,7 milioane m³, ca în decembrie. La rândul său, MGRES își asumă obligații de furnizare a energiei electrice pentru a satisface nevoile Moldovei, tot la nivelul indicatorilor medii zilnici ai lunii precedente. Prețul luminii a rămas același”, au punctat aceștia.

Contractul a fost semnat la începutul lunii decembrie

În data de 3 decembrie, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Energocom a semnat contractul cu MGRES, companie din regiunea transnistreană. Astfel, alături de energia din România, Republica Moldova a primit 204.000 de MW, cantitatea pentru acoperirea necesităților electrice ale țării pentru luna decembrie, potrivit oficialilor moldoveni.

Mai târziu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că semnarea contractului cu MGRES este o decizie complicată, care îl costă politic, dar rațională și în interesul oamenilor. Acesta a venit cu explicații, la câteva zile de la anunțul semnării acestuia, pe fondul criticilor primite pentru acest demers.

Șefa statutului a solicitat explicații 

Maia Sandu a declarat că Executivul trebuie să ofere explicații cu privire la deciziile luate în contextul crizei energetice și să-și reorganizeze activitatea în acest domeniu.

În ultimele două luni de toamnă, România a fost principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, după ce țara nu a mai primit electricitate din Ucraina din cauza borbardamentelor ruse, dar și de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Aceasta a stopat livrările în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale,  potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite