Ministrul Infrastructurii de la Chișinău explică de ce Republica Moldova cumpără energie din Transnistria

0
0

Andrei Spînu susține că semnarea contractului cu MGRES, compania din regiunea transnistreana, este o decizie complicată, care îl costă politic, dar rațională și în interesul oamenilor. 

Andrei Spînu a oferit detalii despre contractul cu MGRES. FOTO: Arhivă
Andrei Spînu a oferit detalii despre contractul cu MGRES. FOTO: Arhivă

,,Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat. Criza energetică riscă să devină și mai acută. Iarna este abia la început. Suntem responsabili de soarta a milioane de oameni și avem datoria să asigurăm toți cetățenii, familiile, bătrânii cu lumină și căldură la prețuri cât mai mici. Prioritatea sunt oamenii. Pentru prima dată, din ultima perioadă, ne-am angajat ca să avem această înțelegere pentru următoarele patru luni. În acest sens, putem considera la această etapă că în această iarnă, vom avea energie electrică mai ieftină pentru toată țară”, a declarat Andrei Spînu.

Explicaţiile ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu explicații referitoare la contractul cu MGRES, la trei zile de la anunțul semnării acestuia, pe fondul criticilor primite pentru acest demers.

,,Nu susțin chemările la ideile precum că trebuie să închidem cu totul gazul malului stâng. Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane pentru toți cetățenii țării noastre. Nu ne putem juca la masa de negocieri cu sorțile a mii de oameni. Sunt acum multe voci în spațiul public care ne spun că trebuia să procedăm altfel. Aceste voci ne propun scenarii care nu țin cont de realitatea zilei, de problemele oamenilor. Noi nu trăim într-o lume ideală în care extragem gaze naturale și producem energie electrică ieftină în țara noastră. Trăim într-o lume reală în care conexiunea electrică cu România, până nu avem linia electrică Vulcănești -Chișinău, se face încă pe la Tiraspol. Țara noastră a rămas legată de sistemul sovietic, iar în ultimii 30 de ani, toate guvernările au ignorat această vulnerabilitate. Multe dintre aceste atacuri au venit din partea oponenților politici și din partea unor oameni plătiți să semene instabilitate în țară noastră. Îmi cer scuze că nu am oferit detalii din prima zi”,  a menționat acesta.

Șeful Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că gazele naturale, oferite în schimbul electricității și livrate malului stâng, urmează să fie achitate de reprezentanții Tiraspolului. ,,Așa-numitele autorități de pe malul stâng vor trebui să rezolve această problemă, în cazul în care nu vor achita, așa cum nu au achitat în ultimii 30 de ani, pentru gazul livrat acolo”, a punctat oficialul. 

Guvernul, criticat din cauza contractului cu MGRES

Alexandr Slusari, vicepreședintele Platformei DA, un partid în afara Parlamentului, l-a acuzat pe Andrei Spînu de trădare.

,,Andrei Spânu mai devreme sau mai târziu o să facă pușcăria pentru acest deal mârșav. Chiar dacă el tradițional nu a semnat nimic și a expus pe alții juridic să trădeze țara. Exact cum acționa Dodon. Azi acest ministru offshore-structurii a încercat să jongleze cu cifrele și să demonstreze căt de rău este în Transnistria și că oricum ei sărmanii au deficit de gaz”, a menționat Slusari. 

Iar în opinia președintelui partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu,  acordul oferă reprezentanților Tiraspolului o pârghie puternică de intimidare strategică asupra Chișinăului.  

,,Ministrul Spânu vrea să ne convingă că Republica Moldova nu va fi deloc responsabilă pentru livrările de gaze malului stâng și că urmează să achităm numai energia electrică, produsă la MGRES (53%), produse cu gaze livrate de Rusia cu 73$/MW. Parcă am mai auzit povestea cașcavalului gratuit, dar nu ne convingem până nu-i târziu? După cedarea gazelor naturale asigurate de contractul cu Gazprom, RM va achita gaze numai de pe piața liberă, asta însemnând costuri suplimentare de 125 mln $. Vom economisi 70 mln $ pe curent mai ieftin, dar vom plăti mai mult pentru gaze”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Gazele rusești oferite Tiraspolului în schimbul energiei

În data de 3 octombrie, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Energocom a semnat contractul cu MGRES, companie din regiunea transnistreană. Astfel, alături de energia din România, Republica Moldova va primi 204.000 de MW, cantitatea urmând a acoperi necesitățile electrice ale țării pentru luna decembrie. În schimb, compania Moldovagaz va livra zilnic 5,7 de milioane metri cubi de gaze naturale în stânga Nistrului, adică toată cantitatea primită de la Gazprom. 

În ultima perioadă, România a fost principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, după ce țara nu a mai primit electricitate din Ucraina din cauza borbardamentelor ruse, dar și de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Aceasta a stopat livrările în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale,  potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri