Republica Moldova cumpăra, din nou, energie de la Tiraspol

0
Publicat:

Compania Energocom a semnat contractul cu MGRES, companie din regiunea transnistreană. Astfel, alături de energia din România, Republica Moldova va primi 204.000 de MW, cantitatea urmând a acoperi necesitățile electrice ale țării pentru luna decembrie, potrivit oficialilor moldoveni.

Rep. Moldova va cumpăra din nou lumină din stânga Nistrului. FOTO: Reuters
Rep. Moldova va cumpăra din nou lumină din stânga Nistrului. FOTO: Reuters

Contractul semnat între cele două instituții este valabil în luna decembrie, dar autoritățile analizează opțiunea extinderii acestuia până în martie 2023, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu. 

,,Azi, SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept; Prețul: 73 USD”, a anunțat Andrei Spînu. 

Gaze naturale în schimbul energiei electrice

În schimb, compania Moldovagaz va livra zilnic 5,7 de milioane metri cubi de gaze naturale în stânga Nistrului, afirmă reprezentantul Guvernului de la Chișinău. 

,,CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate. Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, afirmă acesta.

Oficialul mai susține că nu doar tariful la lumină ar putea să fie redus, ci și riscul deconectărilor masive, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, în contextul războiului rus în Ucraina.  

,,Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată. Mulțumesc celor implicați și vă rog să economisim în continuare”, a punctat ministrul.

România a devenit principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova. Inițial, partea română asigura necesarul de 30% pe care țara vecină nu-l putea primi din Ucraina, din cauza borbardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice. Cantitatea s-a mărit treptat, după ce statul nu a mai primit electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană.

În luna octombrie, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a explicat că pretinsele autorități transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite