Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, lângă Putin la parada de 9 mai de la Moscova

0
Publicat:

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care este apropiata lui Ilan Șor, principalul aliat al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, a fost invitată ,,oficial” la parada de 9 mai de la Moscova, potrivit presei finanțate de Kremlin. 

Bașcana Găgăuziei va participa la parada de 9 mai din Capitala Rusiei. FOTO: Facebook
Bașcana Găgăuziei va participa la parada de 9 mai din Capitala Rusiei. FOTO: Facebook

Potrivit agenției de presă Sputnik Moldova, finanțată de Kremlin, apropiata oligarhului fugar Ilan Șor a declarat că a fost invitată ,,oficial” la Moscova în data de 9 mai, zi în care Rusia și alte state foste sovietice sărbătoresc Ziua Victoriei, și anume înfrângerea nazismului în al Doilea Război Mondial. 

„Șefa Găgăuziei se află la Moscova, unde planifică să participe la parada Victoriei din Piața Roșie”, au anunțat reprezentanții serviciului său de presă. 

La parada din anul 2024 din Capitala Rusiei vor participa, alături de Vladimir Putin, lideri ai opt țări, precum Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Cuba, Laos și Guineea-Bissau.

Bașcana de carton

Găgăuzia este condusă doar formal de bașcana Evghenia Guțul, deciziile fiind luate la Kremlin prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, care este principalul aliat în destabilizarea Chișinăului, susțin unii experți consultați de ,,Adevărul”.

Evghenia Guțul a devenit cunoscută după ce în luna mai a anului trecut a câștigat scrutinul din Găgăuzia, ea candidând la funcția de bașcană pe listele formațiunii Șor a oligarhului fugar, Ilan Șor, partid scos în afara legii în același an. Până atunci, ea nu a fost prezentă în viața politică a regiunii pro-ruse, dar nici în activitatea publică a partidului. 

Întâlnire cu liderul de la Kremlin

În ultima perioada, aceasta a întreprins mai multe vizite în Rusia. În luna martie a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului. 

Iar în luna aprilie, apropiata lui Ilan Șor s-a deplasat din nou la Moscova, amenințând Chișinăul cu independența Găgăuziei dacă Republica Moldova se va uni cu România. A venit cu promisiuni, precum aducerea cardurilor ruseşti „Mir” pe teritoriul regiunii pro-ruse și susținere financiară bugetarilor sau pensionarilor, măsurile fiind irealizabile, potrivit responsabililor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite