Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, trimisă în judecată. Ce riscă

0
Publicat:

Evghenia Guțul, alături de o secretară a fostului partid Șor, a fost trimisă în instanță pentru ,,acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită, în calitate de complice”, anunță procurorii.

Evghenia Guțul a fost trimisă în judecată. FOTO: Facebook
Evghenia Guțul a fost trimisă în judecată. FOTO: Facebook

Potrivit probelor structurilor de drept, Evghenia Guțul, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare şi control al fostului partid Şor în perioada de timp 2019 – 2022 ,,a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore). Pe care ulterior le integra în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din Republica Moldova”.

O altă infracțiune ar fi comis-o în octombrie 2022- noiembrie 2022, atunci Evghenia Guțul a coordonat activitatea unor oficii teritoriale a formațiunii scoase în afara legii, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele antiguvernamentale din fața mai multor instituții importante din Chișinău, precum Parlament, Guvern, Președinție și Procuratura Generală și ,,acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei”.

Iar cea de-a doua persoană, adica secretara formațiunii proruse ,,a fost responsabilă de Oficiul Teritorial din mun. Chișinău, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în sumă totală de 9 746 825 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc”, au punctat responsabilii Procuraturii Anticorupție (PA) a Republicii Moldova. 

Potrivit procurorilor, ambele acuzate nu-și recunosc vina, iar acum riscă o sancțiune de aproape 93.000 de lei moldovenești, adică puțin peste 24.000 de lei românești sau cu până la șapte ani de pușcărie. 

Cauza penală în care figurează acestea a fost pornită în luna ianuarie 2022 în urma sesizării Inspectoratului Național de Investigații (INI) și a Comisiei Electorale Centrale (CEC). 

Evghenia Guțul, apropiata oligarhului fugar 

În ultima perioada, bașcana prorusă Evghenia Guțul, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Șor, a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului. Reprezentanții Parlamentului moldovean au comentat întâlnirea, afirmând că „criminalii se înțeleg bine unii cu alții”.

Totodată, apropiata lui Ilan Șor a amenințat Chișinăul cu independența Găgăuziei dacă Republica Moldova se va uni cu România, amenințarea fiind făcută pe fundalul avertizărilor Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) potrivit cărora Rusia încearcă să folosească actorii pro-ruși din Republica Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea, dar și pentru a preveni aderarea statului la Uniunea Europeană sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva acestuia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite