ISW, despre blocul Victoria al pro-rusului Șor: Va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic

0
Publicat:

Blocul Victoria, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic în Rep. Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut până acum, se arată în cea mai recentă analiză a ISW.

Potrivit ISW, blocul va permite Moscovei concentrarea asupra unui efort politic. FOTO: Telegram
Potrivit ISW, blocul va permite Moscovei concentrarea asupra unui efort politic. FOTO: Telegram

,,Politicianul moldovean, sancționat de SUA și pro-Kremlin, Ilan Șor, a creat noul bloc electoral pro-rus Victoria în data de 21 aprilie, care intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Șor a declarat că blocul urmărește să îmbunătățească relațiile Moldovei cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică  condusă de Rusia și Comunitatea Statelor Independente și pledează împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Se pare că blocul intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din octombrie 2024 din Moldova și își va anunța candidatul în curând. Șor, Guțul și Tauber, în special, nu îndeplinesc cerințele privind vârsta minimă pentru a candida la președinția Republicii Moldova”, notează responsabilii în ultimul raport al Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), acesta fiind înființat de experți în apărare și foști diplomați din SUA.

Potrivit ISW, blocul Victoria format din mai multe formațiuni devenite active după scoaterea în afara legii a partidului Șor, a fost creat, inclusiv pentru crearea aparenței de susținere masivă în Republica Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru Ilan Șor, oligarhul fugar  fiind principalul factor de influență al Kremlinului la Chișinău. 

,,Blocul electoral Victoria va permite probabil Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic unificat în Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut recent. Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în Republica Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral Victorie sunt deja afiliate în mare măsură la Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a Republicii Moldova”, se mai arată în același raport al ISW.

În data de 21 aprilie, oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Rep. Moldova în Rusia, a creat blocul politic Victoria care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, evenimentul fiind organizat la Moscova în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Reacția Președinției

Blocul a fost criticat de mai mulți reprezentanți Guvernului, dar și ai Administrației Prezidențiale, printre ei fiind Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintelui Maia Sandu. 

,,La 1500 de km depărtare de Moldova, un grup criminal s-a adunat să aducă în Moldova „pobeda”. Și nu, nu e vorba despre mașina Pobeda, căci moldovenii preferă modele europene, skode, mercedesuri și renaulturi. Nu au vorbit niciun cuvânt în limba română, nici măcar „moldovenește”, cum numesc ei limba, nu au vorbit. S-au prezentat drept servitori de vază ai regimului de la Kremlin, s-au închinat și au declarat că vor închina Moldova cu prima ocazie, adică cu prima „pobedă”. Moldovenii au demonstrat că sunt un popor înțelept și nu vor permite ca niște bandiți să pună mâna pe țara noastră și să o pună în genunchi”, a scris reprezentantul Președinției pe canalul său de Telegram. 

A schimbat Israelul pe Rusia

Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii ani de justiția de la Chișinău în Israel, se află din data de 25 februarie în capitala Rusiei, Moscova, el ajungând acolo cu puțin timp înainte ca șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, să avertizeze că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor condusă de Ilan Șor ar fi principala aliată a Kremlinului, informațiile nefiind negate sau confirmate până acum de acesta. 

Acesta a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

Iar în luna aprilie 2023, pro-rusul a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în cauza penală ,,frauda bancară”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite