AP OSCE a cerut înlocuirea misiunii de menținere a păcii din Transnistria cu una civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea corespunzătoare a fost înaintată în cadrul rezoluției adoptate.

Stema Transnistriei. Foto: Arhiva Adevărul
Stema Transnistriei. Foto: Arhiva Adevărul

Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE consideră că misiunea de menţinere a păcii din Transnistria ar trebui transformată într-o „misiune civilă multilaterală”. Acest aviz este cuprins în rezoluția AP OSCE, adoptată în urma ședinței sale, care a avut loc la Vancouver în perioada 30 iunie - 4 iulie.

[Adunarea Parlamentară a OSCE] invită toate părțile implicate să demareze discuții politice pentru a transforma actuala operațiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, cu un mandat internațional adecvat, care să reflecte toate nevoile reale de pe teren”, spune documentul.

Chișinăul a mai sugerat înlocuirea forțelor de menținere a păcii cu o misiune civilă cu mandat internațional. Tiraspolul amintește însă că o astfel de misiune a eșuat în 1992 în a preveni un conflict armat în care au murit peste 1.000 de oameni și zeci de mii au fost răniți.

Forțele de menținere a păcii rusești au fost introduse în zona de luptă la 29 iulie 1992 în conformitate cu Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 de președinții RM. Federația Rusă și Moldova în prezența liderului Transnistriei. Acum păstrează liniștea în zona de despărțire de securitate de-a lungul Nistrului, împreună cu căștile albastre ale Moldovei și Transnistriei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite