Ce spune Maia Sandu despre renunțarea la Transnistria pentru a putea adera Rep. Moldova la UE

0
Publicat:

Maia Sandu susține că Republica Moldova nu are de gând să renunțe la regiunea separatistă pentru a deveni membră a UE, menționând că autoritățile lucrează atât pe dimensiunea îndeplinirii condițiilor pentru aderare, cât și pe cea a soluționării conflictului transnistrean.

Maia Sandu afirmă că Rep. Moldova nu va renunța la Transnistria. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu afirmă că Rep. Moldova nu va renunța la Transnistria. FOTO: Presedinte.md

Întrebată dacă țara sa nu va fi reîntregită până în momentul aderării la Uniunea Europeană, iar acest lucru însemnând renunțarea la Transnistria pentru a putea deveni membră UE, lidera de la Chișinău a oferit un răspuns negativ ferm. 

,,Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Lucrăm pe ambele dimensiuni și îndeplinirea așteptărilor, condițiilor formulate de către Comisia Europeană, realizarea programelor de reforme și lucru pe soluționarea conflictului transnistrean. Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a declarat Maia Sandu. 

Ce spune Josep Borell despre această situație 

Șeful diplomației europene, Josep Borell, declară că Republica Moldova, țară pe teritoriul căreia este conflictul transnistrean și nu este soluționat, poate deveni membră a UE, dând exemplul Ciprului, tot cu o problemă teritorială, care a aderat anterior la Uniune.

,,Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu Transnistria, Cipru a devenit membru al UE, având o problemă teritorială”, a spus Josep Borell în satul Bulboacă din raionul Anenii Noi, unde a avut loc joi summit-ul Comunității Politice Europene. 

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

În luna februarie a acestui an, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret, datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea țării vecine.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decret. 

Contingentul rus din Transnistria

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite