Un reprezentant Hamas spune că organizaţia sa nu va accepta niciun acord care să nu includă încheierea războiului

0
Publicat:

Un reprezentant Hamas a declarat pentru AFP că mişcarea palestiniană, care negociază în prezent un armistiţiu în Fâşia Gaza la Cairo, nu va accepta „sub nicio formă un acord care să nu prevadă în mod explicit încheierea războiului”, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Drapel Hamas FOTO: Shutterstock
Drapel Hamas FOTO: Shutterstock

„Informaţiile noastre confirmă că Netanyahu încetineşte personal un acord din calcule personale”, a mai declarat acest oficial, care a solicitat să îşi păstreze anonimatul, în legătură cu prim-ministrul israelian, pe care Hamas îl acuzase înainte că şi-a înmulţi declaraţiile menite „în mod clar să ducă la eşuarea unui acord”.

Netanyahu și-a repetat în mod repetat hotărârea de a efectua o ofensivă majoră asupra Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza pe care îl crede ultimul bastion al Hamas şi exclude oprirea războiului, care durează de şapte luni, înainte de a distruge mişcarea islamistă.

Mediatorii - Egipt, Qatar, Statele Unite - au încercat de mai multe luni de zile să obţină un armistiţiu între Israel şi Hamas, care ar trebui să includă în special o pauză în ofensiva israeliană şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul celei a ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie în sudul Israelului.

Reprezentantul Hamas a acuzat Israelul că urmăreşte "să îşi recupereze ostaticii fără a fi nevoit să oprească agresiunea asupra Gaza".

Încăpăţânarea Israelului „ar putea pune în pericol negocierile şi Netanyahu poartă întreaga responsabilitate pentru acest lucru”, a continuat el. Suntem dornici să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ.

O ofensivă asupra oraşului Rafah "nu va fi o plimbare în parc şi ocupantul va plăti un preţ ridicat", a avertizat acesta.

Un înalt oficial israelian a declarat pentru AFP că Hamas „îngreunează orice posibilitate de acord de armistiţiu”, insistând asupra încetării războiului în discuţiile sale cu mediatorii de la Cairo. De asemenea, acesta a descris drept „inexacte” informaţiile apărute în presă, care indică faptul că Israelul „a acceptat să pună capăt războiului ca parte a unui acord de schimb de prizonieri”.

Din 7 octombrie, Israelul şi Hamas au încheiat un singur armistiţiu, spre sfârșitul lunii noiembrie. Acesta a durat o săptămână şi a permis eliberarea a 105 ostatici, inclusiv 80 de israelieni şi persoane cu dublă cetăţenie, schimbaţi cu 240 de palestinieni deţinuţi de Israel.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite