Israelul amenință că va „distruge” Autoritatea Palestiniană dacă Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare pentru liderii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul israelian a avertizat administrația Biden că, dacă Curtea Penală Internațională (CPI) emite mandate de arestare pentru liderii israelieni, va „lua măsuri de represalii” împotriva Autorității Palestiniene care ar putea duce la prăbușirea acesteia, relatează Axios , citând doi oficiali israelieni și americani.

Netanyahu jpg

Recent, oficialii israelieni au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că CPI se pregătește să emită mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și șeful de stat major al IDF, Hertzi Ha-Levi.

Din 2021, Curtea Penală Internațională investighează posibile crime de război comise de forțele israeliene și militanții palestinieni de la războiul din 2014 dintre Israel și Hamas.

Potrivit parchetului, această anchetă include, în special, atacurile din 7 octombrie și războiul care se desfășoară în Gaza de atunci.

Israelul a declarat Statelor Unite că deține informații că oficialii Autorității Palestiniene fac presiuni asupra procurorului ICC să emită mandate de arestare pentru liderii israelieni, au declarat doi oficiali israelieni.

Oficialii americani și israelieni au spus că Israelul a avertizat administrația Biden că, dacă vor fi emise mandate de arestare, va face Autoritatea Palestiniană responsabilă și va riposta cu forță care ar putea duce la distrugerea acesteia.

O posibilă acțiune ar putea fi înghețarea transferului veniturilor fiscale pe care Israelul le colectează către Autoritatea Palestiniană. Fără aceste fonduri, Autoritatea Palestiniană va fi falimentară.

Un înalt oficial israelian a spus publicației Axios că amenințarea cu un mandat de arestare al ICC este reală și a subliniat că, dacă un astfel de scenariu s-ar concretiza, guvernul israelian ar lua probabil o decizie oficială de a pedepsi Autoritatea Palestiniană.

Problema potențialelor mandate de arestare ale ISS a fost un subiect de conversație între Netanyahu și președintele Biden duminica trecută. Premierul israelian i-a cerut lui Biden să influențeze curtea.

Doi oficiali americani au declarat că, în timpul convorbirii telefonice, Biden i-a spus lui Netanyahu că un reportaj difuzat de postul israelian Channel 12, care spunea că SUA ar putea da undă verde la CPI să emită mandate de arestare pentru liderii israelieni nu este adevărat.

În timpul conversației, Biden a subliniat că Statele Unite se opun investigării Israelului de către CPI.

Potrivit interlocutorilor, administrația Biden a transmis în privat preocupările sale oficialilor CPI și a precizat că consideră că mandatele de arestare a liderilor israelieni sunt o greșeală.

"Încurajăm în liniște CPI să nu facă acest lucru. Va submina totul. Israelul va riposta împotriva autorităților palestiniene", a declarat oficialul american.

El a adăugat că, deși procurorul CPI se află sub presiune pentru a emite astfel de mandate de arestare, administrația Biden nu consideră acest pas atât de iminent cum cred israelienii.

Marți, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a răspuns, în cadrul unui briefing, la o întrebare referitoare la amenințările congresmanilor republicani de a introduce o lege împotriva CPI.

Kirby a declarat că Statele Unite se opun anchetei CPI împotriva Israelului, dar a subliniat că se opune și amenințărilor și intimidării judecătorilor.

Oficialii israelieni ar fi fost alarmați de remarcile lui Kirby și au întrebat Casa Albă dacă acest lucru înseamnă o schimbare a poziției SUA. Casa Albă și-a asigurat aliatul că nu a existat nicio schimbare.

După cum a relatat Reuters, SUA deține informații despre încălcările israeliene ale dreptului internațional în Gaza. Până la 8 mai, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, trebuie să informeze Congresul dacă el consideră că asigurările date de Israel că utilizarea armelor americane nu încalcă legislația americană sau internațională sunt credibile.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite