Familiile ostaticilor deținuți în Gaza au reclamat organizaţia islamistă Hamas la Curtea Penală Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 100 de apropiaţi ai ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza de organizaţia islamistă Hamas s-au deplasat miercuri la Haga pentru a depune o plângere pentru crime împotriva umanităţii la Curtea Penală Internaţională (CPI), transmite AFP, preluată de Agerpres.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga Foto EPA EFE jpg

„Nu e doar istoria noastră - dacă nu oprim asta, mâine va fi istoria întregii lumi", a spus Ofri Bibas, al cărei frate este ostatic în Gaza.

"Întreaga omenire trebuie să rămână fermă în faţa unei armate teroriste mondiale, în cadrul căreia Hamas nu este decât unul dintre batalioanele care îşi îndeplinesc misiunea", a adăugat ea înainte de a urca în avionul spre Haga.

Haimi Rubinstein, membru al unei asociaţii a familiilor ostaticilor, a afirmat într-o conferinţă de presă televizată de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv că vor fi reclamaţi la CPI membrii Hamas şi colaboratorii acestora, "pentru a ne asigura că plătesc preţul ridicat pentru crimele împotriva umanităţii pe care le-au comis şi le comit în continuare chiar acum".

Familiile celor aflaţi în mâinile islamiştilor din Hamas şi din alte organizaţii fac în continuare presiuni asupra autorităţilor israeliene pentru eliberarea ostaticilor. La sfârşitul lui noiembrie 2023, un armistiţiu între Hamas şi Israel a fost urmat de eliberarea a circa 100 de ostatici, în schimbul unor deţinuţi palestinieni din Israel.

În ultimele patru luni, avocații Forumul pentru familiile ostaticilor și a persoanelor dispărute, care reprezintă rudele ostaticilor, au pregătit un document prin care solicită emiterea de mandate de arestare împotriva conducerii Hamas pentru atrocitățile din 7 octombrie.

Plângerea va include acuzații de „răpire, violență sexuală, tortură și alte acuzații grave”, a declarat Forumul într-o declarație pentru presă.

Institutul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului a participat și el la pregătirea documentelor pentru a fi depuse la CPI.

Forumul a transmis că „obiectivul pe termen scurt” sunt mandatele de arestare împotriva liderilor Hamas, ceea ce „ar exercita presiuni semnificative pentru ca ostaticii rămași captivi să fie eliberați și să fie un mecanism pentru a face dreptate ostaticilor, victimelor și familiilor acestora”.

Robbie Sabel de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Ebraice a remarcat că procurorul șef al CPI, Karim Kahn, a declarat  că efectuează deja o anchetă cu privire la acțiunile Hamas, precum și la operațiunea militară a Israelului în Gaza.

„Dacă mai multe dovezi pot fi prezentate CPI, atunci acest lucru îl poate încuraja pe procuror să grăbească ancheta”, a spus Sabel. „Cu cât deține mai multe informații, cu atât este mai mare presiune pentru a accelera ancheta.”

El a avertizat că în mod normal este nevoie de o perioadă semnificativă de timp pentru ca CPI să emită mandate de arestare după depunerea unei plângeri.

CPI poate urmări penal persoane pentru încălcări grave ale Convențiilor de la Geneva care echivalează cu crime de război, pe baza plângerilor depuse de organizații internaționale, persoane fizice sau părți, în timp ce instanța însăși poate iniția examinări și anchete cu privire la posibile încălcări ale legislației privind conflictul armat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite