Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este „viu”, spune un expert olandez

0
Publicat:

„Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este „viu”, a declarat marți un expert spațial din Olanda, după ce a detectat schimbări pe orbita sa care sugerează că Phenianul reușește să controleze nava spațială - deși capacitățile sale rămân necunoscute.

FOTO: X
FOTO: X

După două eșecuri înflăcărate, Coreea de Nord a reușit să plaseze cu succes pe orbită satelitul Malligyong-1 în noiembrie. Mass-media de stat a Phenianului a afirmat că a fotografiat situri militare și politice sensibile din Coreea de Sud, Statele Unite și din alte părți, dar nu a publicat nicio imagine. Operatori radio independenți nu au detectat semnale de la satelit, scrie reuters.com.

„Dar acum putem spune cu siguranță că satelitul este în viață”, a scris Marco Langbroek, expert în sateliți la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, într-o postare pe blog.

În perioada 19-24 februarie, satelitul a efectuat manevre pentru a-și ridica perigeul, sau punctul cel mai de jos al orbitei sale, de la 488 km la 497 km, a precizat Langbroek, citând date de la Combined Space Operations Center, condus de SUA.

„Manevra dovedește că Malligyong-1 nu este mort și că Coreea de Nord deține controlul asupra satelitului - lucru care a fost contestat”, a spus el.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că și el a evaluat că satelitul se află pe orbită, dar a precizat că nu va face alte comentarii cu privire la analizele individuale. Luni, ministrul Apărării, Shin Won-sik, a declarat că satelitul nu dădea semne că ar fi îndeplinit alte sarcini sau că s-ar fi angajat în activități de recunoaștere.

„Deși, într-adevăr, în prezent nu putem fi siguri că satelitul realizează cu succes imagini, cel puțin efectuează manevre orbitale, deci în acest sens este funcțional”, a scris Langbroek despre comentariile lui Shin.

Manevra de ridicare de pe orbită a fost o surpriză, deoarece prezența unui sistem de propulsie la bord a fost neașteptată, iar sateliții nord-coreeni anteriori nu au efectuat niciodată manevre, a spus el.

„A avea capacitatea de a ridica orbita satelitului este un lucru important”, a declarat Langbroek.

Asta înseamnă că, atâta timp cât există combustibil în satelit, Coreea de Nord ar putea prelungi durata de viață a satelitului prin ridicarea altitudinii acestuia atunci când acesta se apropie prea mult de atmosferă din cauza degradării orbitei, a concluzionat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite