Coreea de Nord îşi întăreşte prezenţa militară la graniţă după lansarea unui satelit spion

0
Publicat:

Coreea de Nord a anunţat joi că îşi va consolida prezenţa militară la graniţa cu Coreea de Sud, după ce a plasat pe orbită un satelit spion cu ajutorul Rusiei, potrivit Seulului.

Kim Jong Un, liderul nord-coreean FOTO Profimedia
Kim Jong Un, liderul nord-coreean FOTO Profimedia

După două eşecuri în mai şi în august, o rachetă a decolat marţi din Coreea de Nord şi a plasat pe orbită satelitul militar de observare "Malligyong-1", potrivit presei oficiale nord-coreene. Seulul a confirmat joi că plasarea pe orbită a satelitului fost realizată cu succes, scrie Agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a asistat personal la lansarea rachetei şi a studiat deja imagini din satelit ale principalelor baze militare americane de pe insula Guam, din Oceanul Pacific, potrivit mass-mediei oficiale.

Lansarea a avut loc cu încălcarea rezoluţiilor ONU care interzic Phenianului să folosească tehnologii de rachete balistice şi a fost condamnată de Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite şi Naţiunile Unite.

Satelitul a fost "plasat pe o traiectorie orbitală", a declarat joi un oficial al Serviciului naţional de informaţii sud-coreean, în cadrul unei întâlniri cu deputaţi.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord a beneficiat de ajutor din partea Rusiei.

Potrivit deputatului Yoo Sang-bum, care a participat la întâlnire, "Coreea de Nord a furnizat Moscovei planul şi datele privind prima şi cea de-a doua lansare de satelit. Rusia a analizat apoi aceste date şi le-a comunicat Phenianului".

Serviciile secrete sud-coreene, care au colectat şi au analizat resturile unuia dintre sateliţii care au căzut în mare după eşecul lansării şi au concluzionat că acesta nu avea o utilizare militară, consideră totuşi puţin probabil ca satelitul să funcţioneze deja, a mai spus Yoo.

"Având în vedere că de obicei este nevoie de trei ani pentru a dezvolta un satelit, declaraţiile actuale nu garantează capacitatea satelitară a Phenianului, cu excepţia cazului în care acesta face publice fotografiile bazei din Guam pe care le-a menţionat", a explicat deputatul.

După lansare, Coreea de Sud a decis să suspende miercuri o parte a acordului militar pe care l-a semnat cu Phenianul în 2018 care are drept scop să prevină incidentele armate de-a lungul graniţei dintre cele două Corei (în special prin crearea unor "zone tampon" maritime) şi a desfăşurat imediat "mijloace de supraveghere şi recunoaştere" la graniţă.

Ministerul apărării nord-coreean a calificat decizia Seulului drept "imprudentă" şi a anunţat că suspendă la rândul său integral acordul din 2018.

Phenianul va "desfăşura acum forţe armate mai puternice şi noi tipuri de echipamente militare în regiune de-a lungul liniei de demarcaţie militară", a avertizat Ministerul Apărării într-un comunicat citat de agenţia oficială KCNA.

Ministerul nord-coreean a reiterat joi că lansarea satelitului de către Phenian face parte din "dreptul la autoapărare" al ţării şi a criticat reacţia "extrem de isterică" a Seulului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite