Coreea de Nord, acuzată că furnizează rachete balistice Rusiei. Marea Britanie a fotografiat un transport suspect încărcat în portul Najin

0
Publicat:

Marea Britanie a furnizat unui grup de experți ONU fotografii prin satelit cu expedierile de mărfuri din Coreea de Nord către Rusia și cere o investigație oficială asupra tranzacțiilor cu arme și încălcarea sancțiunilor internaționale.

Fotografii cu navele rusești încărcat într-un port nord-coreean
Fotografii cu navele rusești încărcat într-un port nord-coreean FOTO Defence Intelligence

Țara comunistă este acuzată că furnizează rachete balistice și sute de mii de proiectile de artilerie guvernului rus pentru războiul din Ucraina, după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Kim Jong-un în Extremul Orient rus, în septembrie, scrie The Guardian.

Putin s-a întâlnit cu ministrul de externe nord-coreean, Choe Son-hui, la Kremlin săptămâna aceasta, în timpul unei vizite a oficialului de rang înalt din Phenian. Cei doi au discutat despre "dezvoltarea ulterioară a relațiilor în toate domeniile, inclusiv cele sensibile", potrivit unui purtător de cuvânt al puterii de la Moscova.

The Guardian scrie că a intrat în posesia unui raport nepublicat de informații de apărare care arată imagini realizate între septembrie și decembrie a trei nave rusești - Maia, Angara și Maria - încărcând containere în portul Najin din Coreea de Nord pentru porturi controlate de Rusia din Extremul Orient.

Deși agenția britanică nu a putut identifica conținutul containerelor, acțiunea a urmat anunțului SUA de săptămâna trecută că Rusia a folosit rachete balistice din Coreea de Nord în Ucraina.

"Utilizarea de către Rusia a armelor nord-coreene în Ucraina încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat un diplomat ONU.

"Acest lucru subminează eforturile internaționale de a preveni răspândirea armelor nucleare și arată cât de disperată a devenit Rusia. Fotografiile și alte dovezi prezentate comitetului de sancțiuni al ONU ar trebui să declanșeze o investigație completă asupra încălcării flagrante a sancțiunilor internaționale de către Rusia și RDPC [Coreea de Nord]", a mai afirmat oficialul.

Navele din raport, implicate în comerțul cu armament

Raportul, împreună cu alte dovezi din SUA și alte țări, a fost înaintat grupului de experți ONU privind proliferarea nord-coreeană, care se așteaptă să publice luna viitoare primul raport final, de când expedierile suspecte de muniție nord-coreeană către Rusia au crescut semnificativ în acest an.

Navele din raport au fost plasate sub sancțiuni de guvernul SUA în 2022 pentru legăturile lor cu compania de transport maritim a Ministerului rus al Apărării, Oboronlogistika OOO, "implicată în confiscarea și ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia din 2014, precum și companii maritime ruse private care transportă arme și alte echipamente militare pentru guvernul rus".

Două dintre cele trei nave au fost, de asemenea, identificate într-un raport recent al organizației Royal United Services Institute. Raportul a arătat o creștere a transbordărilor din Coreea de Nord către Rusia care "arată că Rusia a început, probabil, să transporte la scară mare muniție nord-coreeană".

A treia navă a fost identificată de NK News, un site de știri independent care se concentrează pe Coreea de Nord, ca fiind "parte a unui grup de nave comerciale care au efectuat mai multe livrări de echipament militar și muniții furnizate de RDPC către Rusia".

Livrările au fost citate ca facilitând lovituri militare împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie care "au ucis zeci de oameni și au rănit sute".

Procurorii din Harkov au declarat pentru The Guardian că fragmente suspecte de rachete Iskander fabricate în Coreea de Nord au fost trimise la Kiev pentru analiză și că rachetele aveau diferențe subtile: numerotare manuală pentru serii, și un con de evacuare a gazelor și sudură diferite.

Un comunicat emis de opt membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Marea Britanie și SUA, arată că: "Aceste atacuri odioase au fost efectuate, în parte, cu ajutorul rachetelor balistice și lansatoarelor de rachete balistice achiziționate de la [Coreea de Nord]".

Relațiile din Rusia și Coreea de Nord, din ce în ce mai apropiate

Pranay Vaddi, directorul senior al Casei Albe pentru controlul armelor, a declarat săptămâna aceasta că cooperarea militară între Rusia și Coreea de Nord este "fără precedent" și a avertizat că asistența militară a Rusiei către Coreea de Nord ar putea submina politica SUA de descurajare nucleară în Coreea de Sud și Japonia.

"Cred că natura amenințării reprezentate de Coreea de Nord în regiune s-ar putea schimba drastic în decursul următorului deceniu ca urmare a acestei cooperări", a declarat el organizației Center for Strategic and International Studies.

Choe s-a întâlnit cu Putin, cu ministrul de externe, Serghei Lavrov, și cu viceprim-ministrul Alexander Novak, în timpul vizitei sale în Rusia.

Coreea de Nord a indicat și că ar putea primi ajutor rus pentru programul său spațial.

Înainte de întâlnirea cu Putin, un membru al delegației nord-coreene a fost fotografiat cu un document intitulat "Observații privind Lista de Observare în Domeniul Tehnologiei Spațiale", potrivit agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud.

Lista părea să includă Centrul de Rachete Spațiale Progres și uzina mecanică Voronej, cunoscute pentru producția de motoare, deși scrierea nu era complet clară, a scris agenția de știri.

Putin promisese anterior să ajute Coreea de Nord să construiască sateliți, iar Coreea de Nord a reușit să lanseze primul său satelit de spionaj în noiembrie. Coreea de Sud susține că Rusia a ajutat la construirea satelitului de spionaj.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite