Kim Jong Un sărbătorește "puterea spațială" după lansarea satelitului de spionaj

0
Publicat:

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, și-a felicitat echipa de oameni de știință pentru lansarea unui satelit de spionaj, numind-o "o nouă eră a puterii spațiale".

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord FOTO: Arhivă
Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord FOTO: Arhivă

El a descris misiunea ca fiind un "exercițiu de autoapărare în toată regula".

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă despre care se crede că ar conține satelitul spion, scrie bbc.com.

Aceasta a susținut că a fost un succes, dar Coreea de Sud a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă satelitul funcționează, după ce două lansări anterioare au eșuat.

Kim Jong Un a apărut joi la o recepție a oamenilor de știință și a tehnicienilor din domeniul spațial, împreună cu soția sa Ri Sol Ju și fiica sa, Kim Ju Ae, potrivit Agenției Centrale de Știri Coreene (KCNA), administrată de stat.

El a declarat că lansarea "a propulsat țara într-o nouă eră a puterii spațiale", a precizat KCNA. Liderul Coreei de Nord a spus că "posesia satelitului de recunoaștere este un exercițiu deplin al dreptului la autoapărare".

Premierul nord-coreean Kim Tok Hun a declarat că satelitul va oferi armatei capacitatea de a lovi întreaga lume.

Dezvoltarea unui satelit de spionaj funcțional este o parte importantă a planului militar de cinci ani al Coreei de Nord - iar tehnologia ar putea, teoretic, să permită Phenianului să monitorizeze mișcările trupelor și armelor americane și sud-coreene în Peninsula Coreeană, permițându-i să detecteze amenințările care se apropie.

La câteva ore după lansarea de marți, presa de stat nord-coreeană a afirmat că deja analizează imagini ale bazelor militare americane din Guam.

Lansarea a fost condamnată ferm de ONU, precum și de alte țări, inclusiv SUA și Japonia.

Și a stârnit o dispută cu Coreea de Sud, care a declarat că, în opinia sa, Nordul a primit ajutor din partea Rusiei.

Cea mai recentă lansare a urmat călătoriei rare a lui Kim Jong Un în Rusia în septembrie, când președintele Vladimir Putin a oferit Phenianului ajutor pentru construirea de sateliți.

Lansarea de către Phenian a satelitului numit "Malligyong-1" a fost a treia încercare, după ce două încercări au eșuat în mai și august.

Coreea de Sud a confirmat că lansarea a fost un succes, dar a declarat că este prea devreme pentru a stabili dacă satelitul funcționează așa cum susține Nordul.

Coreea de Sud a suspendat parțial un acord militar de cinci ani cu Nordul, după lansarea satelitului de către Phenian, marți.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite