Furie la ONU: Coreea de Nord susține că a fotografiat în detaliu Casa Albă și Pentagonul cu noul satelit spion

0
Publicat:

Satelitul spion recent lansat de Coreea de Nord, Malligyong-1, ar fi transmis deja imagini detaliate din Statele Unite, cu Casa Albă și clădirea Pentagolului. Acesta ar fi trimis, de asemenea, imagini "detaliate" ale portavioanelor nucleare americane, afirmă regimul nord-coreean, deși aceste fapte nu au fost verificate.

Satelitul nord-coreean ar fi capturat imagini cu obiective importante din SUA
Satelitul nord-coreean ar fi capturat imagini cu obiective importante din SUA FOTO arhiva Adevărul

Coreea de Nord a pretins că imaginile trimise de satelitul său recent lansat au fost vizualizate de liderul regimului, Kim Jong-un.

Existența imaginilor nu a fost verificată independent, iar experții spun că este prea devreme pentru a determina dacă satelitul de spionaj Malligyong-1 funcționează corespunzător, la o săptămână după lansarea sa, scrie The Guardian.

Marțea trecută, agenția nord-coreeană de presă de stat KCNA a anunțat că liderul Kim, care a vizionat lansarea, apoi a găzduit un banchet pentru oamenii de știință și lucrătorii din programul spațial, a vizualizat fotografiile celor două clădiri guvernamentale americane, care au fost făcute luni noaptea.

Satelitul a fotografiat, de asemenea, o bază navală americană, un șantier naval și un aerodrom din Virginia, a anunțat KCNA, adăugând că imaginile conțineau patru portavioane nucleare americane și un portavion britanic.

Regimul de la Phenian ar dori să obțină valoarea maximă de propagandă din lansarea de marțea trecută, care a atras imediat condamnarea din partea Washingtonului și a intensificat tensiunile de-a lungul frontierei puternic înarmate dintre cele două state din Peninsula Coreea.

Nordul a pretins, de asemenea, că satelitul a fotografiat instalații militare din Coreea de Sud, precum și teritorii SUA din Pacific, din Guam și statul Hawaii. Niciuna dintre imagini nu a fost făcută publică.

Coreea de Sud și SUA acuză regimul de la Phenian

Oficialii militari din Coreea de Sud spun că Malligyong-1 ar fi intrat pe orbită, dar până acum nu au putut să determine dacă este capabil să facă și să trimită imagini din spațiu.

Satelitul de spionaj, despre care se crede că a fost realizat cu ajutorul tehnologiei rusești, a provocat scene furioase la Consiliul de Securitate al ONU luni.

Sancțiunile ONU se aplică sateliților nord-coreeni din cauză că aceștia încorporează tehnologie interzisă utilizată în programul de rachete balistice al regimului.

"DPRK și-a făcut clară motivația", a declarat ambasadoarea Washingtonului la ONU, Linda Thomas-Greenfield, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreea.

Coreea de Nord ar fi obținut fotografii detaliate cu Pentagonul
Coreea de Nord ar fi obținut fotografii detaliate cu Pentagonul FOTO Shutterstock

"DPRK încearcă fără rușine să avanseze sistemele sale de livrare a armelor nucleare prin testarea tehnologiei de rachete balistice cu încălcarea flagrantă a rezoluțiilor acestui consiliu. Această comportare nesăbuită și ilegală amenință toți vecinii DPRK și toate statele membre”, a afirmat, revoltat, oficialul american.

Într-o apariție rară la consiliul de securitate, ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song, a acuzat criticii de ipocrizie.

Coreea de Nord ridiculizează America

"Nicio altă națiune din lume nu se află într-un mediu de securitate la fel de critic ca DPRK", a declarat Kim. "O parte beligerantă, Statele Unite, ne amenință cu o armă nucleară. Este un drept legitim pentru DPRK ca o altă parte beligerantă să dezvolte, să testeze, să fabrice și să dețină sisteme de arme echivalente cu cele pe care Statele Unite le posedă sau le dezvoltă”, a afirmat acesta.

El a ridiculizat, de asemenea, critica SUA că tehnologia este folosită pentru a îmbunătăți capacitatea de rachete a Coreei de Nord, întrebând dacă Washingtonul a lansat proprii săi sateliți "cu o catapultă".

Ofițerii de informații sud-coreeni au declarat că ei cred că Rusia a ajutat Coreea de Nord să lanseze Malligyong-1 în schimbul muniției pentru războiul din Ucraina.

Kim Jong-un și Vladimir Putin au negat încheierea unui acord privind livrarea de armament în timpul summitului din septembrie, dar SUA a declarat că Phenianul a furnizat până acum Kremlinului mai mult de 1.000 de containere de echipament militar și muniții.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite