Mobilizare pentru Turcia și Siria devastate de cutremure. Ce țări trimit ajutoare

0
Publicat:

Mai multe țări și-au exprimat dorința de a sprijini Turcia și Siria, care au fost lovite de cutremure. Ultimul bilanț cunoscut este de peste 2.600 de morți și 11.159 de răniți în Turcia și în Siria.

Ce ajutor trimite România Turciei după cutremur 

Secretarul de stat Raed Arafat a spus luni că echipa care pleacă în Turcia este formată din 60 de persoane și 4 câini utilitari specializați pentru căutarea la cutremure. El a precizat și că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a pus la dispoziție trei aeronave, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare şi salvare. 

La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat. 

Israelul trimite ajutoare umanitare în Turcia și Siria 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a „aprobat” trimiterea de ajutoare umanitare în Siria (ţară lovită de un cutremur violent luni), după o solicitare primită din partea Damascului pe canale „diplomatice”, o informaţie dezminţită însă rapid de către regimul sirian, transmite AFP, scrie Agerpres.  

Israelul „a primit o cerere provenind dintr-o sursă diplomatică pentru ajutor umanitar în Siria şi am aprobat-o”, a declarat Netanyahu în faţa deputaţilor din partidul său, Likud. 

Marea Britanie, gata să trimită o echipă de 76 de specialiști în căutare și salvare 

Marea Britanie a anunţat luni un sprijin imediat pentru Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare, după ce cutremure puternice au zguduit regiunea sudică a ţării. 

 „Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”, a declarat pe Twitter ministrul de externe James Cleverly, scrie Agerpres. 

Atena a reiterat „dorința de a ajuta imediat Turcia” 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a contactat telefonic, luni, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a oferi „un ajutor imediat" Turciei după cutremurul violent care a devastat sudul ţării şi o parte a Siriei, relatează AFP.

 Şeful guvernului elen „a reiterat dorinţa Greciei de a ajuta imediat Turcia” şi a transmis „cele mai sincere condoleanţe", potrivit unui comunicat al serviciilor sale, în timp ce între cei doi vecini şi rivali istorici sunt tensiuni puternice, scrie Agerpres. 

Grecia a promis să „pună la dispoziție toate forțele sale” 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis luni să „pună la dispoziţie toate forţele sale” pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, ţară lovită de un seism violent care a afectat şi Siria şi a cauzat moartea a peste 1.500 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, relatează France Presse.  „Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre în funcţie de ceea ce ea ne va cere în plus”, a afirmat şeful executivului de la Atena, scrie Agerpres. 

UE a mobilizat zece echipe de căutare şi salvare în Turcia 

Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE,  după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine. 

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres. 

Reacția lui Vladimir Putin după cutremurul din Turcia 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a oferit să transmită echipe de salvare în Turcia și Siria, după ce un cutremur de magnitudine 7,8 a provocat moartea și rănirea a mii de oameni. 

De asemenea, Putin a transmis condoleanțe într-un mesaj către președintele Turciei. „Vă rog să acceptați profundele mele condoleanțe cu privire la numeroasele victime umane și la distrugerile pe scară largă cauzate de un cutremur puternic în țara dumneavoastră". 

Biden se declară „profund întristat” de cutremurele din Turcia 

Președintele american Joe Biden s-a declarat „profund întristat” de pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de cutremurele produse luni în Turcia. 

„Am cerut echipelor mele să continue să monitorizeze situația îndeaproape, în coordonare cu Turcia, și să furnizeze toate ajutoarele necesare, de orice natură”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă. 

Republica Moldova, gata să trimită 55 de salvatori în Turcia 

Peste 50 de salvatori cu 12 autospeciale de intervenție din Republica Moldova ar urma să fie trimiși în Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Autoritățile din țara vecină așteaptă asigurarea transportului de către NATO. 

Autoritățile de la Chișinău sunt gata să trimită 55 de salvatori, cu 2 câini dresați, dar și cu 12 autospeciale de intervenție autonome în Turcia. Republica Moldova a cerut un avion de la Uniunea Europeană și NATO pentru deplasarea în zona afectată de seisme. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri