Reacția lui Putin după cutremurul din Turcia
0Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a oferit să transmită echipe de salvare în Turcia și Siria, după ce un cutremur de magnitudine 7,8 a provocat moartea și rănirea a mii de oameni.
De asemenea, Putin a transmis condoleanțe într-un mesaj către președintele Turciei. „Vă rog să acceptați profundele mele condoleanțe cu privire la numeroasele victime umane și la distrugerile pe scară largă cauzate de un cutremur puternic în țara dumneavoastră".
Rusia a declarat că are două avioane Ilyushin-76 cu salvatori la bord, care sunt gata să zboare în Turcia pentru a ajuta la eforturile de salvare. Ministerul rus pentru situații de urgență a declarat că 100 de salvatori au fost puși în alertă, potrivit agenției Reuters.
Rusia operează o bază aeriană în Siria
Rusia l-a susținut pe Assad în războiul civil din Siria, lansând o campanie militară care a contribuit la schimbarea cursului războiului în favoarea sa, chiar dacă Occidentul a cerut plecarea liderului sirian.
Rusia are o bază navală la Tartus, pe coasta siriană, și operează baza aeriană Khmeimimim la nord de Tartus.
Ministerul rus al Apărării a declarat că instalațiile sale militare din Siria nu au fost afectate de cutremur.
Centrala nucleară Akkuyu nu a fost afectată de cutremur
Compania rusă de stat pentru energie atomică Rosatom construiește în sudul Turciei o centrală nucleară. Un oficial al companiei ruse a declarat că centrală Akkuyu, aflată în construcție, nu a fost afectată de cutremur.
„Cu toate acestea, efectuăm măsuri extinse de diagnosticare pentru a ne asigura că operațiunile de construcție și instalare pot continua în siguranță", a declarat Anastasia Zoteeva, oficialul Rosatom, citat de agenția de știri RIA.
Armenia, pregătită să trimită echipe de salvare, în ciuda disputei istorice
Armenia, care a fost lovită de un cutremur devastator în 1988, și-a exprimat de asemenea tristețea în legătură cu seismul de luni, chiar dacă fosta republică sovietică care se învecinează cu Turcia nu are legături diplomatice cu Ankara din cauza unor dispute istorice. Erevanul afirmă că 1,5 milioane de armeni au fost uciși într-un genocid comis de Imperiul Otoman, predecesorul Turciei moderne, în 1915. Ankara contestă cifrele și neagă că uciderile au fost sistematice sau că au constituit un genocid.
„Întristat de vestea cutremurului devastator din Turcia și Siria, care a dus la pierderea atâtor vieți", a declarat premierul armean Nikol Pashinyan.